viernes, 25 septiembre 2020 19:01

AM.- L'IEA obrirà un procés participatiu per decidir el seu futur coincidint amb el seu 40è aniversari

“Volem que el futur de l'IEA no sigui tan sols de continuïtat sinó de fer un pas endavant”. Amb aquestes paraules el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha expressat la voluntat del Govern de treballar per marcar un nou full de ruta de l'entitat, que considera que amb aquests 40 anys “està plenament consolidada com a institució rigorosa i de referència”. Així, després de l'estiu s'iniciarà un procés de reflexió a través d'un procés participatiu i amb l'ajuda de persones externes que ajudaran a establir quines línies i temàtiques s'han de prioritzar.

L'IEA va néixer l'any 1976 com una eina per proporcionar material als professors que estaven treballant en el programa d'andorranització de l'ensenyament. Tal com ha explicat Guillamet, l'entitat ha tingut tres etapes difernciades. Una primera entre el 1976 i el 1986 en què l'entitat va treballar des de Perpinyà impulsant projectes com l'excavació de la Balma de la Margineda, la zonificació de les allaus o la creació d'un diploma d'estudis andorrans a París. Posteriorment el gruix de la seva activitat es va traslladar a Barcelona, on es van fer cursos i molts treballs de recerca, i el 1996 es va crear el Centre oficial de recerca d'Andorra, que ha donat com a resultat dos centres molt consolidats: el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya (CENMA) i el Centre de Recerca Sociològica (CRES).

Malgrat reconèixer que l'IEA ha rebut crítiques al llarg d'aquests anys, Guillamet ha assegurat que prefereix que “ens qüestionin l'activitat que l'inactivitat”. El director de l'entitat també ha aprofitat l'acte per demanar accés a recursos de fons europeus, instant el Govern a tenir-los en compte en les negociacions per l'acord d'associació. Guillamet ha admès que ja s'hi ha entrat “per la porta del darrere” a través del Poctefa, però confia que es pugui trobar la manera d'integrar-se plenament en el sistema com la resta de centres de recerca europeus.

De la seva banda, Eric Jover ha lloat la “impressionant” feina que ha fet la institució en 40 anys, “des de monografies, manuscrits científics, treballs per a l'administració per ajudar-nos a prendre decisions i enquestes sociològiques per entendre la realitat”. L'acte ha comptat amb un cententar de persones amb l'objectiu de “reunir la gent que ha fet possible aquests 40 anys”.