lunes, 28 septiembre 2020 5:02

Tombada la pretensió del PS perquè els pacients de baixa no hagin de restar al domicili

La voluntat dels consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) perquè es revoqués l'article que obliga les persones que estan de baixa a restar al seu domicili durant unes hores i expressada a través d'una moció no ha tirat endavant ja que malgrat el suport dels altres grups de l'oposició, la moció no ha comptat amb el suport dels demòcrates que han lamentat, en paraules del conseller Carles Jordana, que els consellers s'hagin quedat amb la primera part de l'enunciat i, en canvi, no hagin fet esment que l'article diu que cal complir aquest horari “llevat” que el metge justifiqui la conveniència del pacient d'absentar-se de casa seva. Des del PS li han respost que si no es fa és perquè és un “tràmit molt feixuc”

La consellera del PS, Rosa Gili, ha lamentat que es facin “prevaldre” qüestions econòmiques i administratives per sobre de la persona i que cal deixar de banda el pensar que les persones s'aprofitaran de la baixa. D'aquesta manera, diu que no és la manera per fer el control de les baixes i ha apel·lat a què es faci un control “però amb sentit”. La consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, també ha manifestat que no veuen de bon ull aquest sistema per al control de les baixes i ha remarcat que a més no hi ha resultats que diguin si realment hi ha hagut un descens arran d'aquesta mesura. Des de Liberals d'Andorra, Judith Pallarés ha fet una crida a “revisar” aquesta mesura i a posar les persones “al centre del sistema” tal com ha dit Gili.

Jordana ha retret al PS que n'hagin fet “una obsessió” d'aquest tema i que sembli que només ells puguin apel·lar a qüestions socials i Gili li ha respost que va consultar els metges i que els preocupa les mesures “repressives” i la “deriva” de les decisions que es prenen des de la majoria.

D'altra banda, el Consell General ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups, una moció que havia estat presentada pels liberals i que havia estat esmenada pels demòcrates instant el Govern que es facin els canvis necessaris per comptabilitzar en el termini de 60 dies per satisfer el pagament als proveïdors els dies que els departaments del Govern utilitzen per revisar factures o certificacions dels projectes adjudicats. Els grups parlamentaris han coincidit que cal que des de l'Administració es facin els pagaments dins aquests terminis per no provocar problemes a aquests proveïdors.

La segona moció que s'ha debatut, presentada pels consellers generals liberals, anava encaminada a instar el Govern a modificar els estatuts d'Andorra Turisme per tal que el seu consell d'administració inclogui dos membres experts del sector nomenats pel Consell General i que dos membres més siguin escollits pels set comuns. La moció ha estat rebutjada pels vots en contra del grup demòcrata, que ha argumentat que la professionalitat del consell d'administració ja està garantida amb el perfil del gerent de l'entitat, i que no creuen necessària la incorporació d'experts vist els bons resultats en política turística, tal com ha defensat la consellera Patrícia Riberaygua.