miércoles, 23 septiembre 2020 12:16

S'aprova el tancament de la Universtitat de les Valls amb l'abstenció del PS

El debat sobre el projecte de llei de revocació definitiva de la Universitat de les Valls (UdV) l'ha protagonitzat la decisió dels consellers del PS d'abstenir-se en la votació. Pere López ha assegurat que tenen dubtes sobre les actuacions del Govern i ha criticat la compareixença del ministre Eric Jover davant la comissió legislativa, assegurant que va ser massa efectista i que va donar la sensació que “hi havia dues bandes enfrontades”.

El ministre Eric Jover i el conseller demòcrata Josep Anton Bardina han criticat la decisió del PS, recordant que es va aportar la totalitat de la informació sobre la qüestió, que al seu parer deixava clar que la UdV no havia complert amb els requisits establerts per llei, cosa que posava en risc la qualitat i la credibilitat del servei. A més, el ministre ha destacat que “no estem validant la política d'acompanyament dels diferents governs”, sinó la revocació del centre.

En canvi, tot i lamentar la mala notícia que suposa el tancament d'una universitat, la resta de grups han votat a favor de la decisió. Així, la consellera Sílvia Bonet (SDP), ha parlat de “fracàs col·lectiu” i també ha fet referència a una falta d'acompanyament per poder tirar endavant el projecte. En tot cas, ha assegurat que “tots tenim responsabilitat” i ha desitjat que en un futur es puguin evitar els mateixos errors.

De la seva banda, el conseller general liberal Ferran Costa ha indicat que malgrat que es tracta d'una situació que no agrada a ningú, “hem d'actuar amb sentit de responsabilitat i conforme a llei”. Igual que el ministre, Costa també ha posat de manifest la necessitat de millorar la “complexa i feixuga” legislació de creació i revocació d'universitats. Cal recordar que al mes d'abril, en sessió de control al Govern, el mateix Costa va criticar el procés de revocació de la UdV assegurant que s'havia incomplert el dret a la defensa i acusant el Govern d'actuar de manera unilateral. Posteriorment, el grup parlamentari liberal va ser assenyalat d'haver filtrat el projecte de llei de revocació a la defensa dels responsables de la universitat, encapçalada per un advocat membre del partit.

D'altra banda, la sessió de Consell General d'aquest dimarts també ha servit per aprovar la Llei de creació de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA), també amb l'abstenció dels tres consellers del PS.