Compartir

'Lideratge ètic i exemplaritat pública' és el títol del llibre on es resumeixen les tres ponències presentades al Seminari d'Estiu de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell en el transcurs de l'any passat. L'acte s'ha celebrat aquest dijous a l'Església de Santa Maria del Fener d'Andorra la Vella.

El director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell i professor de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, ha estat l'encarregat de presentar el treball que recull les tres ponències fetes per Àngel Castiñeira, director de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d'ESADE (URL); Camino Cañón, catedràtica de Lògica Matemàtica de la Universitat Pontifícia de Comillas i el mateix Francesc Torralba, qui ressenya el paper de lideratge mundial que exerceix el Papa Francesc.

El llibre amb les tres ponències, segons Torralba, és una defensa molt vehement d'un lideratge ètic i l'exemplaritat política “un discurs que el necessitem com l'aigua que bevem i l'aire que respirem” ha explicat el mateix director de la Càtedra. Torralba recorda la crisi de lideratges viscuda en els darrers deu anys experimentada en tots els àmbits. En aquest sentit, assenyala les qualitat morals i l'exemplaritat pública. Torralba ha recordat les decepcions que han generat en l'opinió pública determinades revelacions periodístiques.

“La diferència entre autoritat i poder és bàsica, una persona pot tenir poder però no necessàriament autoritat” explica Torralba. Per aquesta segona qualitat, l'autoritat es reconeix per la coherència en els valors i la competència en el desenvolupament dels fets. Per això, assegura “el poder és efímer, però l'autoritat és un reconeixement que et donen els altres”.

La nova edició del Seminari d'Estiu de la Càtedra d'enguany se celebrarà el 2 de juliol i que portarà per lema 'Vers una ecologia sostenible', per tractar en profunditat la situació del planeta. Torralba ha defensat la idoneïtat d'aquest seminari per tractar un problema “d'abast planetari, i deixar una naturalesa que sigui digna i de qualitat a les generacions futures”. L'esquema de la ponència parteix dels enfocaments pertinents sobre la identificació, les estratègies a seguir i el pensament del papa Francesc respecte a l'ecologia que ha resumit a la Carta Encíclica Laudato si que ha estat ressenyada per les revistes Nature i Science. A l'acte hi ha estat present el Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, que ha compartit taula amb l'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.