viernes, 25 septiembre 2020 22:58

AV.- El Comú reparteix més de 8.000 ampolles d'aigua entre els escaldencs

Aquest dimarts a les 11 del matí un camió carregat d’ampolles d’aigua ha estacionat al Prat Gran d’Escaldes-Engordany, per abastir la població de la parròquia, la qual no disposa de subministrament a les seves llars des de dilluns al migdia. Ja a aquella hora hi havia una cinquantena de persones fent cua, esperant a poder endur-se algunes de les ampolles facilitades de manera gratuïta. L’aigua ha tornat a la parròquia aquest dimarts al matí, però encara no és apta per al consum humà (es confia que ho serà dimecres a primera hora), motiu pel qual la corporació ha mantingut aquest subministrament per a la seva població, que es mantindrà obert fins les 18 hores aproximadament. De moment el Comú ha adquirit 8.064 ampolles de litre i mig, però si s’acabessin en portaran més.

En principi havien de ser garrafes de cinc litres (el Comú n’havia demanat 2.000), però la distribuïdora no en tenia i s’han fet ampolles en paquets de sis. A unitats familiars d’una o dues persones es facilita un paquet, i a unitats de més dos o més. Els veïns han de facilitar les seves dades personals i adreça per poder accedir a les ampolles.

Ja des de bon matí la cua era llarga. Durant aquesta, els afectats comentaven, alguns força indignats, el seu enuig per la situació que els està tocant viure. I més tenint en compte que ha va passar l’estiu passat. Deu mesos després “ja ho podien preveure”, ha lamentat Isabel Masdeu, que fa 34 anys que viu a la parròquia “i mai m’havia passat una cosa així”. Masdeu ha definit la situació com “desagradable”.

També ha estat crític Armando Moya, veí d’Escaldes des de fa vuit anys. “L’aigua que surt ara només serveix per al lavabo, no ens podem ni dutxar perquè surt molt tèrbola”, ha explicat, afegint que “no és normal que passi tan sovint”.

A banda de com s’ha vist afectada la situació personal dels escaldencs, els talls d’aigua també estan afectant els negocis. L’Alba Àlvarez ha explicat que pel seu negoci porta clients de fora a hotels de la parròquia, i ara “per curar-me en salut els porto a hotels d’altres parròquies, perquè sinó acabo quedant malament per un problema del qual no en tinc la culpa”. Àlvarez ha demanat que es resolgui ja la situació perquè el subministrament d’aigua potable és un tema “primordial i sanitari”. Si no ho fan, “seré de les primeres en marxar de la parròquia”, ha assegurat.

Finalment, el sector hoteler i de la restauració també ha mostrat el seu enuig amb la situació. “Ahir a la tarda vam haver de tancar la cafeteria, i pel que fa als clients, alguns es van quedar, però els que tenien tota la setmana reservada van marxar a un altre hotel d’Andorra que tingués aigua”, ha explicat Dolors Torrente, propietària de l’hotel Oriol, de la plaça Coprínceps. Torrente ha reconegut que li està afectant el negoci. Té ampolles d’aigua a l’entrada de l’hotel i els clients, quan pugen a les habitacions, les agafes.

També ha estat molt crítica Amàlia Marquet, propietària de Marquet Gourmeterie, també a la plaça Coprínceps. Marquet ha assegurat que els locals d’Escaldes “estem cansats” i “cremats” i ha lamentat que el Comú “no ha reaccionat com havia de reaccionar”. “És una situació greu”, ha afegit, “sobretot per una parròquia que es diu de l’aigua, és una mica irònic haver de dir als clients que vagin a una altra parròquia a fer un cafè”. Marquet també ha exposat que els restauradors ja estan patint una situació complicada des de la crisi i ara “intentem remuntar, però si no podem donar un servei correcte als clients” serà molt més complicat. També ha lamentat que la millora dels dipòsits “fa 30 anys que se’n parla i encara no s’ha fet res”.