Compartir

El premi a la trajectòria empresarial ha recaigut en el Grup Pyrénées; el d'emprenedoria se l'ha endut l'aplicació de salvament per a usuaris i equips d'emergència Alpify; mentre que el de projecció internacional ha anat a parar al projecte d'expansió de Pas Grau Internacional (PGI). El disseny d'edificis energèticament eficients d'Enginesa ha rebut el premi a la Sostenibilitat. Finalment, el premi especial del jurat ha guardonat Grandvalira, mentre que el de reconeixement personal a l'activitat de promoció ha anat a parar a mans d'Albert Llovera. Després d'aquesta primera edició, els Premis CEA volen consolidar-se amb una periodicitat biennal.

De la seva banda, el president de la CEA, Xavier Altimir, ha aprofitat l'esdeveniment per fer un repàs als deu anys d'existència de l'entitat i en aquest sentit ha assenyalat que s'han complert els objectius establerts l'any 2006: ser l'interlocutor del teixit empresarial, de les institucions i de la societat andorrana en general. 

Altimir ha destacat la importància d'adaptar la legislació laboral a les necessitats dels treballadors i de les empreses. I per això ha insistit en el fet que cal flexibilitzar la contractació, formalitzar la representativitat dels interlocutors socials, sindicats i patronals, fomentar estructuralment la formació a les empreses, crear escoles de formació professional per tal de dotar el país de professionals de nivell i aconseguir la màxima eficàcia del Servei d'Ocupació. En aquesta línia, també considera imprescindible racionalitzar, reordenar i optimitzar la gestió dels recursos econòmics i sanitaris previstos en la branca general de la CASS per fer sostenible el sistema i intentar preservar la qualitat dels serveis. I pel que fa a la branca de jubilació, creu que cal concretar accions per assegurar el futur de les pensions.

El president de la CEA ha assenyalat que cal adaptar-se a l'evolució de l'economia i en aquest sentit, ha destacat que iniciatives com el Pla estratègic del turisme i comerç del Govern formen part de les mesures que reclamen, sense oblidar la necessitat d'una llei del turisme per evitar l'intrusisme i les males praxis amb l'objectiu de garantir una qualitat de serveis en un país turístic. Totes aquestes reformes, ha afegit Altimir, han d'anar acompanyades d'una política de desenvolupament urgent de les vies de comunicació per terra i aire, entre les quals ha destacat la finalització del vial de Sant Julià, l'aeroport la Seu-Andorra i l'heliport nacional, entre d'altres.

L'atracció de nous residents ha estat un altre dels punts destacats del discurs d'Altimir i, en aquest sentit, ha reclamat que en matèria d'immigració s'implementi un sistema nou de tractament i atenció dels nous ciutadans, actius i no lucratius en les diverses modalitats de residència, tant pel que fa als serveis d'immigració com els serveis de tràmits, especialment pel que respecta als idiomes, procurant establir mecanismes plurilingües.

Altimir ha acabat el seu discurs fent referència a l'acord d'associació amb Europa, que ha de marcar el futur d'Andorra, i per aquest motiu ha recordat al Govern que “hem de ser valents, no ens ha de fer por demanar el que creiem just i, arribat el cas i si fos necessari, refusar imposicions que ens obliguin a creuar les nostres línies vermelles a contracor”.