Compartir

El subsecretari adjunt del Departament d'Estat dels Estats Units, Conrad Tribble, acompanyat del cònsol general dels Estats Units, Marcos Mandojana, van realitzar una visita oficial al país divendres passat. Tribble va trobar-se amb el cap de Govern, Toni Martí, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i també amb la comissió d'afers exteriors del Consell General. Durant aquestes trobades, i sobretot en la que va respondre a les preguntes dels consellers generals, Tribble va deixar clar que els EUA en cap cas van avisar el Govern andorrà que tenien la intenció de fer una nota, a través del FinCEN, contra Banca Privada d'Andorra, exposant que era una entitat sospitosa de blanqueig de capitals.

Segons informa el 'Diari d'Andorra', Tribble va ser molt taxatiu al respecte en relació a que l'Executiu no podia tenir indicis previs del que anava a passar a partir del 10 de març de fa tot just un any. També va voler especificar que la carta enviada l'any 2014 pels Estats Units no es podia considerar en cap cas com una advertència respecte a una possible acció contra BPA.

En paral·lel, el representant nord-americà també va reiterar que van actuar contra BPA pel convenciment que dins l'entitat els directius havien estructurat un sistema de blanqueig de capitals.

Finalment, i també segons el 'Diari d'Andorra', Tribble va comunicar que des del seu país consideren el cas BPA resolt, gràcies a l'actuació per part del Govern, i que si no s'hagués fet res, la segona valoració del FinCEN, del passat més de febrer hagués estat molt diferent. Per tot plegat, Washington entén que les relacions entre els dos països han d'entrar de nou dins la normalitat.