Compartir

Des de fa un temps que productors i el Departament d'Agricultura del Govern treballen plegats per a l'assoliment d'un reglament que reguli les condicions per a l'atorgament a la producció autòctona de vi d'un segell de qualitat controlada i ara com ara sembla que la redacció d'aquest text es troba en la recta final. L'objectiu final és poder aconseguir per a aquest producte una certificació europea, una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que doni un valor afegit a aquesta producció i que alhora suposi una ajuda per evitar els entrebancs actuals per a l'exportació, entre altres beneficis. 

D'aquesta manera, el director d'Agricultura, Landry Riba, posa en relleu que la voluntat final dels productors és “arribar a una certificació internacional”. En un treball conjunt amb les quatre empreses interessades s'està elaborant un esborrany del reglament i s'espera que en un parell més de reunions aquest text pugui estar enllestit. Serà un redactat que establirà, tal com concreta Riba, les condicions d'ús del futur segell, com es pot utilitzar en l'etiquetatge, com se sol·licita, i a més a més inclourà uns “annexos tècnics” en què es marcarà “què vol dir fer vi de qualitat a Andorra” i com es fa. Així, qualsevol altra persona que vulgui obtenir aquest segell de vi de qualitat controlada sabrà què és el que ha de fer, “serà la seva bíblia”, tal com concretat Riba.

Per poder abordar la feina de redacció d'aquest reglament s'han hagut de trobar els punts en comú entre les quatre empreses, que tal com explica el director d'Agricultura són “joves i fan varietats diferents”. El gran punt de connexió entre totes elles és el sòl, les característiques que presenta.

Per tant, un cop aquest reglament estigui aprovat les empreses podran sol·licitar l'ús d'aquest segell i “donar-li recorregut” de tal manera que més endavant es pogués demanar la IGP. En aquest sentit, Riba insisteix en el fet que el camí a seguir el marca l'experiència de la Carn de Qualitat.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també ha destacat que s'ha volgut consensuar aquest reglament amb els productors i el fet que això els permetrà poder gaudir d'ajudes i d'una major promoció. I, també ha explicat que es vol impulsar un segell d'aquestes característiques per a la patata.