Compartir

La Universitat de Barcelona ha decretat la fi del seu màster d'homeopatia, que ha estat històricament en el ceptre de diverses polèmiques respecte al rigor mèdic dels seus estudis, per "manca de base científica" , segons informen fonts de la institució. Aquest curs de postgrau portava 11 anys formant part de l'oferta formativa del centre universitari a un preu de 6.940 euros , en contra dels criteris del Ministeri de Sanitat espanyol que advertia, segons afirma el diari El País que " l'homeopatia no ha provat definitivament la seva eficàcia" .

Pel que sembla, les pressions han pogut amb la docència d'aquesta polèmica matèria i la gota que ha fet vessar el got dels responsables de la Universitat de Barcelona, ??va anar un informe oral crític de la seva pròpia Facultat de Medicina . Així, la decisió es va prendre ja fa un mes.

L'homeopatia és una pseudociència inventada pel metge alemany Samuel Hahnemann a 1796. En més de dos segles d'història, l'homeopatia no ha demostrat ser més eficaç que una dosi d'aigua amb sucre . ¿En què es basa? En l'aplicació de dosis extremadament petites, de vegades indetectables en l'aigua diluent, de substàncies que produeixen els mateixos símptomes que la malaltia que es pretén curar.

Si dóna la sensació de guarir és perquè moltes malalties desapareixen per l'anomenat 'efecte placebo', una sensació psicològica per la qual els malalts milloren amb qualsevol substància si ells estan convençuts que serà així . Tot i així, aquesta pseudociència, ha creat un important mercat a tot el món i la indústria homeopàtica mundial, encapçalada per la multinacional francesa Boiron, va arribar als 60 milions d'euros el 2011.

la decisió de la Universitat de Barcelona (UB) s'uneix a altres preses anteriorment per poltres centres universitaris del nostre país com la Universitat de Còrdova, la de Sevilla i la de Saragossa. Tot i això, la Universitat de València i la Universitat Nacional d'Educació a Distància encara ofereixen cursos de postgrau sobre l'homeopatia.

En la situació actual, què passarà amb els alumnes que cursaven aquest curs acadèmic en el centre català? Tot i la supressió del curs, l'edició actual, iniciada amb 20 alumnes al novembre de 2014, continuarà fins a la seva finalització a l'octubre d'aquest any.