Compartir

Andorra i San Marino es troben immerses en la negociació per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. Aquest ha estat el principal tema que s'ha posat sobre la taula en la reunió que dues delegacions dels dos estats han mantingut aquest dijous al matí. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha exposat en finalitzar la reunió, que cal tenir en compte que més enllà de les especificitats que cada part hagi de negociar per la seva banda, a través de negociacions bilaterals, hi ha una “part de la negociació comuna i gran part dels textos seran d'aplicació per a tothom”.

Un exemple serà el posicionament de San Marino i Andorra davant la lliure circulació de mercaderies, tenint en compte que tots dos tenen signats acords duaners amb la UE. Sobre l'encaix d'aquest acord en la negociació amb Europa, Saboya ha destacat que “hi ha casuístiques que es recobreixen amb l'acord d'associació i altres complementàries” com normes de seguretat que no estaven en l'acord duaner i que estaran en el d'associació però ha afegit que la UE “està a l'escolta” per buscar “les solucions que siguin més adequades” .

D'aquesta manera, i pel que fa al cas específic de l'acord duaner, Saboya ha destacat que serà “un procés de negociació complex”, en què cal un “bon clima i col·laboració” i ha afegit que les posicions inicials poden evolucionar. D'aquesta manera contestava les informacions que assenyalaven que aquest acord duaner pogués perillar d'alguna manera. Així, Saboya ha explicat que per dur a terme aquestes negociacions cal “un marc de tranquil·litat, bona comunicació i col·laboració” i, en aquest sentit, ha apel·lat a la cooperació dels diferents partits polítics, tant els que han signat el pacte d'Estat com els liberals i els diferents sectors empresarials. El titular d'Afers Exteriors ha exposat que per a Andorra hi ha certs aspectes que es volen preservar com són els règims de franquícia del sector comercial o el tractament dels productes agrícoles i que caldrà veure l'evolució d'aquestes negociacions per a la lliure circulació de mercaderies tenint en compte que la negociació tot just comença.

A aquesta negociació s'ha referit també el ministre d'Afers Exteriors i Polítics de San Marino, Pasquale Valentini, que ha destacat que l'encaix dels petits estats a la Unió Europea “no ha de ser un problema sinó una oportunitat per a Europa” ja que considera que és important que sàpiga encaixar les especificitats dels petits estats i, aquests, han de saber trobar el seu espai amb “intel·ligència, creativitat i determinació”. Valentini també ha posat en relleu la importància d'aquesta visita i que els estats puguin “confrontar experiències i problemàtiques”.

Per la seva banda, Saboya ha destacat que aquesta visita ha de servir, també, per abordar més enllà dels acords duaners, el monetari i també l'experiència de la imposició indirecta, que Andorra compartirà amb San Marino. El titular d'Exteriors ha remarcat que hi ha “l'ànim de ser cooperatius” tenint en compte la necessitat que hi hagi “un coneixement dels dossiers mutus” per encarar la negociació amb la UE.

Saboya ha afegit que tots dos països tenen signats acords duaners amb la UE, però les realitats entre els dos estats són diferents, ja que per exemple Andorra té un sector comercial molt desenvolupat i, en canvi, a San Marino la petita i mitjana indústria és molt important. Aquesta experiència, ha afegit Saboya, també pot ser d'utilitat per a Andorra per aprendre de la seva experiència en el desenvolupament d'aquest tipus de sector i com negocia amb Europa aquest aspecte.