Compartir

L'inici de la construcció d'un aparcament cobert de 600 places, situat entre la carretera de l'Obac i el carrer Mossèn Guillem Adellach, i l'ampliació de capital de CAPESA. Aquests són els dos projectes més importants inclosos dins el pressupost 2016 d'Escaldes-Engordany, que s'ha aprovat aquest dijous a la tarda durant la sessió del Consell de Comú. Pel que fa al primer projecte, que amb 10 milions d'euros plurianuals és el projecte amb més destinació pressupostaria, permetrà a la parròquia comptar amb un espai que ha de contribuir, tal com ha indicat la cònsol major, Trini Marín, al desenvolupament comercial i cultural de la zona, així com donar un nou servei als residents. Per la seva banda, la consellera de Finances, Núria Gómez, ha comentat que és un projecte important, ja que “s'amplien les facilitats d'aparcament en una zona especialment mancada i s'ofereix una entrada directa cap a l'eix comercial des de la part alta”.

Pel que fa al segon projecte amb més volum pressupostari, els comptes del Comú preveuen una dotació d'1,3 milions d'euros per participar en l'ampliació de capital de CAPESA, mitjançant la qual es finançarà la construcció del segon dipòsit d'aigua i s'augmentarà la participació de la corporació dins el Consell d'Administració de la societat. Tot i això, el cònsol menor, Marc Calvet, ha detallat que sempre que s'han posat a la venda accions de CAPESA “hi ha hagut compradors” i, per tant, ha detallat que “és possible que no s'hagi de destinar la totalitat dels 1,3 milions previstos”. Entre els principals projectes d'inversió previstos per aquest any, també destaquen, amb una partida de 600.000 euros, els treballs de construcció de la xarxa d'aigües de l'avinguda del Fener, l'obertura i prolongació del carrer de Sant Antoni, amb 220.000 euros, o el concurs d'idees de Vivand, en què es destinaran 20.000 euros, entre d'altres.

Respecte a l'endeutament, el Comú d'Escaldes inicia aquest nou mandat amb un nivell que se situa en 26 milions d'euros, quantitat que representa un 65% del màxim legal establert. En aquest sentit, Gómez, ha informat que es preveu tancar el 2016 amb un nivell d'endeutament de 23 milions d'euros, rebaixant el percentatge fins al 54% del límit legal.

Quant a les despeses de personal, que suposen un 40% del pressupost total, es mantenen estables respecte a l'exercici 2015. Tot i això, s'ha previst un augment de les retribucions del personal del Comú que oscil·larà entre l'1 i el 2% atenent a les diferents categories professionals. Aquesta mesura, que arriba després de quatre anys de congelació salarial, ha estat aplaudida per part de l'oposició. En aquest sentit, la consellera del PS, Cèlia Vendrell ha catalogat la mesura de “justa i positiva”, mentre que conseller de Ld'A, Marc Magallón ha aplaudit la decisió, ja que després de l'esforç dels últims anys, “els treballadors en són mereixedors”.

Respecte a les retribucions dels càrrecs electes han quedat congelats com en el mandat anterior. Amb tot, la cònsol major, Trini Marín, ha precisat que actualment el sou dels cònsols és de 4.414 euros bruts al mes, mentre que els consellers cobren 1.500 euros bruts al mes, en cas d'estar a la majoria, i 1.164 euros si ho fan des de l'oposició.

Pel que fa a les crítiques de l'oposició envers el pressupost, la consellera del PS, Cèlia Vendrell, que s'ha abstingut durant la votació, ha lamentat que tot i realitzar l'ampliació de capital de CAPESA “el Comú continuarà sense poder gestionar la societat, ja que no es disposarà del 51% d'accions necessàries”. En aquest sentit, Vendrell ha recordat que “el Comú hauria de ser el gestor de CAPESA” i ha afegit que amb l'ampliació prevista “únicament s'aconseguirà el 23% de les accions, sempre que cap particular decideixi comprar-ne”. D'altra banda, tot i mostrar-se favorable al projecte de l'aparcament de l'Obac, Vendrell ha recalcat que “esperem que finalment aquest projecte es tiri endavant, ja que sinó seria un fracàs”. D'altra banda, Vendrell també s'ha mostrat critica envers l'aposta del Comú per contractar personal eventual. En aquest sentit, Marín ha contestat a la consellera de l'oposició, recalcant que “preferim donar feina a 144 persones durant uns mesos que a 10 de forma fixa”.

Per la seva banda, tot i precisar que “no és un mal pressupost”, el conseller de Ld'A, Marc Magallón, que també s'ha abstingut durant la votació del pressupost, ha explicat que si es concreta el projecte de l'aparcament l'any 2020 “serà una gran cosa per Escaldes”, però ha reiterat que “s'haurà fet en detriment d'una quantitat econòmica molt important”. Pel que fa a l'ampliació de CAPESA, Magallón ha comentat que “espero que no s'hagin d'utilitzar els 1,3 milions previstos i el Comú pugui reservar una part per altres projectes”. Tot i això, el Liberal ha valorat positivament la inclusió d'una partida pressupostaria de 30.000 euros per iniciar “una possible interconnexió d'aigües amb Andorra la Vella”. “El temps ens ho dirà”, ha admès.