Compartir

100 corredores, 150 tècnics d'equips, 300 voluntaris, 100 organitzadors, 120 periodistes acreditats… Aquestes són només algunes de les magnituds de la prova de Copa del Món d'esquí alpí femenina que Grandvalira acollirà per segona vegada a la història d'aquí a 11 dies. Aquest dimarts s'ha dut a terme la presentació oficial de l'esdeveniment, amb la presència del cap de Govern, Toni Martí, que ha estat l'encarregat d'anunciar les tres corredores andorranes que hi participaran: Mireia Gutiérrez, Sara Raméntol i Sissi Hinterreitner. Martí ha tornat a garantir el suport del Govern per seguir apostant per proves d'alt nivell, amb la vista posada a les finals de Copa del Món que l'estació acollirà el 2019. Martí s'ha mostrat convençut que es tracta d'un esdeveniment de tots els ciutadans i que es podrà projectar internacionalment “un país que es mostra unit als ulls del món”.

De fet, el director de Grandvalira-Ensisa, Conrad Blanch, ha recordat que un dels objectius de l'esdeveniment és que el país se'l faci seu. Per això, enguany s'ha volgut donar a conèixer a les escoles, fent presentacions davant d'un miler d'escolars. L'arribada de la pista Àliga comptarà amb una grada amb capacitat per a 1.200 persones, i per facilitar l'accés al públic hi haurà autobusos gratuïts des d'Andorra la Vella, els aparcaments de Canillo seran gratuïts i s'habilitaran aparcaments provisionals al Tarter. Per tot plegat, es preveu que les curses apleguin un públic d'entre 4.000 i 5.000 persones cada dia.

L'esdeveniment consisteix en una prova de supergegant el dissabte -on les corredores poden superar els 120 quilòmetres per hora- i en una prova de combinada alpina (supergegant i un eslàlom per l'antic traçat de l'Àliga). Però a més, s'ha elaborat un programa d'esdeveniments al voltant de la cursa, que començaran dissabte vinent amb una cronoescalada per la pista Àliga. El divendres 26 de febrer es farà un espectacle làser i una baixada de torxes a la pista Avet de Soldeu, i dissabte al vespre hi haurà l'entrega de dorsals i una gala de patinatge al Palau de Gel.

La pista, que està en perfectes condicions segons l'últim control efectuat per la FIS aquest dilluns, també ha estat testada per l'excorredora espanyola Carolina Ruiz, que ha assegurat que el traçat “sembla molt fàcil però no ho és perquè hi ha molts canvis de pendent”, afegint que es tracta d'una de les pistes més boniques del circuit. Pel que fa a la previsió meteorològica, els organitzadors esperen que no nevi més per poder preparar bé la pista, tot i que de cara al cap de setmana de la cursa es preveu més fred i temps variable.

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ha destacat que organitzar una Copa del Món “sembla fàcil però hi ha molta feina al darrere”. De fet, s'han emprat 1.300 hores de màquina per preparar la pista, i en els propers dies caldrà col·locar fins a 15 quilòmetres de xarxa. Mandicó ha assegurat que els accionistes d'Ensisa (el Comú i Crèdit Andorrà) seguiran invertint “per continuar sumant i superant-nos”, per seguir sent “una estació puntera en el món de l'esquí”.

En la mateixa línia s'ha expressat Xavier Cornella, director general de Crèdit Andorrà, el principal patrocinador. Cornella ha assegurat que “la prova ens posa a prova” i “ens situa altre cop dins del circuit dels països de primer nivell amb la neu”, i que per tant, és una oportunitat de mostrar als milers de visitants i espectadors que “som un país petit però de grans capacitats”.