Quantcast

Cinca assegura que els resultats són mostra de la “fortalesa i credibilitat” de la plaça financera

L'increment dels recursos gestionats pels quatre bancs del país (Andbank, Crèdit Andorrà, MoraBanc i BancSabadell d'Andorra, no s'hi inclou BPA), és una mostra de la “fortalesa i credibilitat de la plaça financera”. Així ho ha valorat aquest dilluns al migdia el ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha volgut destacar que el fet que en un any “tan significatiu com aquest” els bancs hagin tingut la capacitat d'augmentar en un 2,3% els recursos gestionats, “és una clara mostra que el client confia en la plaça financera”. Així mateix, considera que és sinònim “que s'estan fent bé les coses”. Pel que fa als ingressos de les entitats, en canvi, han patit un descens del 8%, un fet al que Cinca li ha volgut treure ferro exposant que s'ha de tenir en compte l'entorn, amb uns tipus d'interès molt baixos.

El ministre ha reconegut que les setmanes posteriors a l'esclat de la crisi de BPA, el passat mes de març, el Govern temia per un “efecte fugida” dels clients i per una conseqüent pèrdua dels recursos gestionats pel conjunt de la plaça financera. “També per aquest motiu vam fer una intervenció tan ràpida, amb la clara voluntat que no hi hagués un efecte contagi”, ha afegit. Pero amb els resultats a la mà, fets públics aquest dilluns per l'Associació de Bancs Andorrans, s'ha demostrat que “tenim capacitat de resistència” i que “els clients han comprat aquest argument, se l'han cregut”.

En relació a com ha afectat a aquests resultats del 2015 la crisi de la BPA, Cinca ha assegurat que la resta de bancs no han vist augmentats els seus recursos pel traspàs d'actius dels clients de BPA (que poden moure fins a 2.500 euros setmanals), ja que són “quantitats insignificants en el conjunt de recursos que gestiona l'entitat”. Sí que hi haurà afectacions un cop finalitzi el procés de resolució i s'obri l'aixeta als clients de BPA. “Veurem què passa amb el gruix de clients, si es queden amb l'entitat que compri Vall Banc o si traspassen els seus actius a d'altres entitats del país o de fora”, ha plantejat.

La data “simbòlica” de l'any
Pel que fa a tot el procés de resolució de Banca Privada d'Andorra, el ministre de Finances ha reconegut que li agradaria que abans que conclogui l'any (va ser el 10 de març), des que va sortir a la llum la nota del FinCEN americà, “les entitats interessades hagin pogut presentar la seva oferta”. És a dir, “tenir les ofertes sobre la taula entre finals de febrer i principis de març” tindria un “component simbòlic”. En qualsevol cas, ha deixat clar que a posteriori d'aquest fet queda un “procés complex” de valoració de les ofertes. Amb tot, ha manifestat que poder concloure en un any un procés de tanta trascendència seria “fantàstic” i “de rècord”, tenint en comte que Andorra no tenia ni legislació al respecte.

Comentarios de Facebook