Compartir

Tots hem experimentat alguna vegada aquest plaer. Apagar l'alarma i submergir-nos de nou en els braços de Morfeo. Cinc minutets més. Deu. Hi ha qui ho fa tots els días.Y, però, la ciència demostra que no és una bona idea …

Ho expliquen amb tot luxe de detalls els biòlegs Mitchell Moffit i Gregory Brown en un vídeo penjat a Youtube en què expliquen com funcionen els cicles de son. Tot té a veure amb la química que envaeix el nostre cos quan dormim. Quan ens tirem a dormir nostre cervell fa que segreguem una substància anomenada serotonina, que indueix un estat de plaer i benestar, relaxant-nos.

El problema és que el nostre cos es troba programat de tal manera que aproximadament una hora abans que ens despertem vam començar a segregar dopamina, a més de cortisona i adrenalina, substàncies que de mica en mica ens preparen per despertar en plenes facultats. La fase final d'aquest procés de 'escalfament de motors' pot durar uns 20 minuts.

Quan posposem l'alarma cinc minuts aquest procés s'interromp i tornem una altra vegada a segregar serotonina; entrem en el que es coneix com 'inèrcia de la son', com si tornéssim a una fase anterior. Però en el nostre cos encara romanen les substàncies que ens preparen per al despertar, barrejant així senyals confuses.

El resultat? Major sensació de cansament al despertar-se, pesadesa de cap, i un estat de confusió que es pot arrossegar durant tot el dia. És a dir, més son. Aquests efectes augmenten quan a més repetim el ritual dia rere dia.

La recomanació dels experts és clara: l evantarse al primer avís de l'alarma i fer-ho més tots els dies a la mateixa hora < / strong>. Fins i tot els caps de setmana. Per dur que pugui semblar … En tot cas, si necessitem dormir més l'única solució sembla avançar l'hora d'anar-nos al llit.

Per cert, que hi ha alguns trucs que poden ajudar-te a desprendre't de les llençols: programar alguna activitat agradable en despertar farà que afrontis el moment amb millor humor. Si a més, procures que la temperatura de la cambra sigui adequada, molt millor. Una de les coses que fa el nostre cos abans de despertar és escalfar-se i, de vegades, el nostre malestar respon al fet que no s'ha aconseguit una temperatura òptima. Fuig dels matins freds!