Compartir

La coordinadora d'Energy Control, un projecte de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Núria Calzada, situa aquesta moda a les "sex parties" (festes sexuals) que tenen lloc en espais privats durant el cap de setmana i en les que s i mantenen relacions sexuals després d'utilitzar drogues com mefedrona, flakka, vidre, èxtasi i cocaïna , entre d'altres.

La mefedrona i la flakka (alfa- PVP) estan considerades noves drogues amb efectes estimulants, derivades d'una planta, anomenada catha edulis, i pertanyents al grup químic de les "catinonas".

Calçada explica que Energy Control ha detectat des de 2008 l'ús de mefedrona per adulterar o substituir èxtasi o cocaïna i ha constatat que aquesta substància està cada vegada més present en el mercat, encara que és un fenomen "residual i minoritari" en comparació amb altres estupefaents.

Es presenta en pols o en comprimits i es pren per via oral o esnifada, encara que aquesta última forma de consum comporta més riscos d'efectes secundaris greus, urgències i addicció. Els usuaris descriuen efectes d'eufòria, augment de l'energia, estat d'alerta, urgència de parlar, millora de la funció mental, augment de la percepció de la música, disminució de sentiments hostils i increment del desig sexual.

Entre les alteracions que pot provocar a llarg termini es troben problemes de vasoconstricció, coloracions vermelles de la pell en les articulacions, disfuncions cardiovasculars i addicció.

La flakka s'ha localitzat al mercat des de l'any 2011 com un substitut, un succedani o "un frau en tota regla" , ja que els usuaris la compren com èxtasi, encara que en realitat es tracta d'alfa-PVP .

La forma de presentació més comú és en pols blanca o marró i les formes de consum més freqüents són oral i esnifada, tot i que també hi ha altres vies d'administració (sublingual, rectal, intramuscular i fumada). < / p>

Aquesta substància provoca eufòria, estimulació mental, sensació de tenir més energia, creativitat, productivitat, increment de l'estat d'alerta i excitació sexual.En casos de consums intensos i prolongats, els usuaris refereixen mals de cap , depressió, ansietat, sensació de mareig, debilitat muscular, ulls vermells, dolor abdominal i de ronyó, atacs de pànic, depressió i psicosi.

La coordinadora d'Energy Control destaca que es desconeixen els danys que les noves drogues poden provocar sobre la salut de les persones a curt, mitjà i llarg termini, per la seva recent aparició, per l'escassa literatura científica sobre la matèria i pel fet que la majoria no han estat provades en éssers humans.

Aquestes substàncies es poden adquirir a preus assequibles per internet com a fertilitzants per a plantes o sals de banys , distribuint pels canals legals com no aptes per a consum humà. La mefedrona va ser il·legalitzada a Espanya el 2011, mentre que la flakka no està fiscalitzada en el nostre país.

"El risc d'aparició d'aquestes substàncies en el mercat és més ràpid del que que el Govern pot actuar en la fiscalització. Aquest fenomen posa en escac i mat a les polítiques de lluita contra la drogues ", subratlla.

Calçada desaconsella l'ús d'aquestes noves drogues i insta els usuaris a extremar les precaucions realitzant anàlisis d'aquestes substàncies abans de consumir-les per evitar intoxicacions, hospitalitzacions i urgències per efectes inesperats.