Compartir

El Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat avui les fortificacions, trinxeres i búnquers del Pallars Jussà per presentar el Pla d’Actuacions en Fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i Dictadura.

Amb l’entrega del dossier de la memòria de Vicente Santolaria, ja són set les identificacions realitzades en desapareguts de la Guerra Civil. La primera es va realitzar el 2008.

El pla d’actuació presentat vol agilitzar el procés d’identificació creuant les dades genètiques de les restes dels desapareguts amb els familiars per trobar coincidències i poder identificar la major part de desapareguts possibles.

Segons el conseller, aquest procés d’actuació serà molt lent, ja que amb el pas de temps ' més de 40 anys- les restes han quedat molt malmeses, la majoria de fosses estan localitzades, però la intervenció directa és molt complexa i lenta.

Romeva també apunta l’impacte internacional que suposa, ja que, encara que les actuacions es duen a terme sobre territori català, moltes de les víctimes desaparegudes eren estrangeres i és essencial obrir vies i col·laboració per poder retornar els desapareguts amb els seus familiars.

Parlen al vídeo: RAÜL ROMEVA, CONSELLER AFERS EXTERIORS GENERALITAT