Inicio ciudades

Alt Urgell, 16 de novembre 2016: PROMOCIONEN ELS TUPINAMBUS DE L'ALT URGELL, PER RECUPERAR ELS SABORS ANTICS

Compartir

Els Tupinambo o carxofa de Jerusalem ja es poden trobar a alguns establiments de la Seu d'Urgell. El Tupinambo és un tubercle comestible, que antany es collia molt i ara està tornant-se a posar de moda. Tambè li diuen Nyàmera. El nom científic es : Helianthus tuberosus.
És un tubercle de fàcil cultiu i molt resistent a les baixes temperatures.

Josep Maria Troguet está cultivant aquest producte per recuperar antigues tradicions i el sabor d'abans

En algunes regions també és conegut pel nom de pataca o batata de canya, ja que d’aquest tubercle creix una canya que sol sobrepassar els dos metres i de les que neixen, unes flors grogues o taronges.
Ens aporta molt poques calories (25 kcal per 100 grams) i una bona proporció de fibra (5%)
El Tupinambus destaca pel magnesi que conté, necessari per al bon funcionament dels muscles; el potassi, imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i el fòsfor.
Els tubercles poden ser de diversos colors, segons la varietat podem veure nyàmeres blanques, marrons, vermelles o porpres.
Actualment és un dels productes oferts en les cistelles nadalenques que estan confeccionant per aquestes festes els productors artesans “Menja’t l’Alt Urgell”.

Parlen al vídeo: JOSEP MARIA TROGUET, AGRICULTOR