Compartir

La darrera campanya d’excavacions que s’està portant a terme al Fòrum Romà de Llívia ha permès confirmar l’existència d’un habitacle que, per la seva situació i dimensions, podria tractar-se d’un temple. De fet, els arqueòlegs ja treballaven amb aquesta hipòtesis gràcies a les prospeccions anteriors, que també van permetre localitzar els extrems del fòrum, just a tocar de l’església, i conèixer les mides d’aquest jaciment, que fa 42 metres i mig d’ample i podria ser rectangular.

El fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa. Comptaria amb un temple, una basílica, una plaça central vorejada de porxos i una cúria, és a dir, on es reunia el govern local. Això fa pensar que la Iulia Lybica va ser una ciutat important, sobretot per la seva situació.

Les excavacions al Fòrum romà de Llívia van començar fa gairebé vint anys, després que unes obres d’una promoció d’habitatges deixessin les restes al descobert. Fins ara s’han pogut trobar peces de ceràmica, fragments d'estàtues i marbres provinents del Mediterrani o l’esquelet d’un macaco.

Una dotzena d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona participen en aquesta darrera campanya, supervisada pels arqueòlegs Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras. Els treballs, que van començar aquest dilluns i s’allargaran fins a finals d’octubre, es concentren al carrer de les Colomines.

Parlen al vídeo: JORDI GUÀRDIA, CODIRECTOR EXCAVACIONS