Compartir

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha visitat la Seu d'Urgell durant la Festa Major, i ha fet el lliurament al seu alcalde, Albert Batalla, del diploma acreditatiu del Ball Cerdà com a Element Festiu Patrimonial de Catalunya.

El ball Cerdà és l’acte més esperat del diumenge de Festa Major de la Seu d’Urgell que es balla a la Plaça Patalín davant un nombrós públic i amb els músics tocant en directe des d’una tarima.
Els orígens del Ball Cerdà, com a variant del Ball Pla, són incerts. Per fonts orals, es té coneixement que s’havia ballat al segle XIX, i la primera referència coneguda a la premsa és del 1916.
Es tracta d’un ball rodó tancat, que forma part d’un conjunt de danses, a banda de ser un ball d’exhibició i de festeig, en el qual, antigament, es donaven a conèixer moltes parelles.
El passat mes de juliol, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar declarar el Ball Cerdà de la Seu d'Urgell com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. L'origen d'aquesta nominació es remunta al setembre del 2014 quan l'alcalde de la ciutat, Albert Batalla, va presentar davant del Conseller de Cultura d'aleshores, Ferran Mascarell, la sol·licitud perquè s'iniciés el procediment d'aquesta  declaració.
Albert Batalla, en el moment del lliurament de la distinció ha remarcat que aquest reconeixement 'posa en valor un dels actes més singulars de la nostra Festa Major i, per extensió, ens fa sentir encara més orgullosos d'aquests dies de celebració i trobada entre urgellencs de totes les generacions'.    

El Ball Cerdà es balla cada darrer diumenge del mes d'agost, en plena Festa Major de la ciutat.

Parlen al vídeo: SANTI VILA, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya