Compartir

Quatre rais, cada un amb 6 raiers a bord han baixat aquest cap de setmana pel riu Noguera Pallaresa en l’acte de commemoració de l’antic ofici de raier que servia per baixar els troncs des de la muntanya fins a les serradores i que fou molt popular a La Pobla de Segur i el Pont de Claverol. Els rais surten de la presa de Llania i els raiers menen els rais uns 6 kilòmetres pel riu en un recorregut que dura al voltant d’una hora.

Aquest acte tanca la trenta-vuitena diada dels raiers del Noguera Pallaresa, una festa que durant tres dies ha estat plena d’activitats relacionades amb la fusta, els rais i el riu. Unes activitats que cada any introdueixen novetats.

Es calcula que la festa ha aplegat unes 7000 persones que també han gaudit d’una baixada noctura de rai acompanyada dels fallaires, àpats populars, la tallada de l’arbre i la cursa Espardenyada, entre altres. La diada dels raiers cada any compta amb més col·laboradors del poble i molt jovent es bolca en la preparació de la festa.

Parlen al vídeo: XAVIER FORGA, Vicepresident Associació cultural de raiers del Noguera Pallaresa – EDUARD BASTURS, President Associació cultural de raiers del Noguera Pallaresa