domingo, 20 septiembre 2020 7:34

La Cerdanya, 14 de juny 2016: BELLVER CONVERTEIX EL SEQUER DE PINYES EN UN MUSEU

Després de més de dos anys de treballs, Bellver de Cerdanya ja disposa d’un nou equipament cultural. Aquest mes de juny, l’antic Sequer de pinyes del municipi ha obert de nou les seves portes convertit en el nou Museu del Bosc. El Sequer es va posar en marxa els anys 50 i va funcionar fins fa trenta anys. Es tracta d’unes instal·lacions úniques a tot l’estat que servien per garantir les llavors de les espècies autòctones de pins negre i roig, que després s’utilitzaven per replantar altres boscos. Els visitants que s’apropin al nou museu podran conèixer com era l’ofici d’assecar pinyes, una feina que coneix molt bé l’Esteve Vicente, qui va treballar durant molts anys al Sequer de Bellver.

DECLA 1:

Després de pesar-les, les pinyes es posaven dins una torre d’assecat amb tres nivells que funcionava amb una caldera i on no es podien superar els 45 graus. Seguidament s’introduïen les pinyes dins una màquina que, mentre girava, en separava les llavors. Aquest aparell, com tota la resta, encara funciona.

Les llavors es posaven a continuació dins una altra màquina que en feia caure l’aleta i finalment es dipositaven les llavors ja netes dins una caixa de fusta per esterilitzar-les abans d’enviar-les a Madrid on, des d’allà, es distribuïen a diferents punts de l’estat per repoblar els boscos. De fet, en tota la península només hi havia dos centres més d’assecat de pinyes.

A banda d’un espai per la maquinària, el Museu del Bosc disposa de quatre sales amb plafons explicatius, un audiovisual i una mostra d’eines. L’ajuntament de Bellver ha destinat 60.000 euros a rehabilitar el Sequer i convertir-lo en un nou equipament cultural que serveixi per difondre la història d’aquesta petita indústria del municipi.

A partir d’ara, el Museu del Bosc serà obert al públic amb reserva prèvia i s’espera que es converteixi en un altre atractiu del municipi i de la comarca.

Parlen al vídeo: ESTEVE VICENTE, AGENT RURAL I EXTREBALLADOR DEL SEQUER – ORIOL BOMBARDÓ, TÈCNIC TURISME AJUNTAMENT BELLVER