Compartir

Els itineraris forestals terapèutics han arribat a l’Alt Urgell, concretament al bosc de la Vall de Sant Miquel. La iniciativa sorgeix d’un programa de la fundació Acció Natura coordinat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb el suport de la Diputació de Lleida.

La investigadora de l’àrea de productes secundaris del bosc del Centre Tecnològic, Eva Moré, explica que no es tracta d’anar a fer una marató sinó de fer un bany de bosc,

Un bany de bosc és un concepte traduït directament del terme japonès ‘shinrin-yoku’ i fa referència a caminades en silenci per boscos madurs que, habitualment, van acompanyades d’exercicis de respiració i relaxació. Està previst que aquest itinerari del Bosc de Sant Miquel i un altre a Lladurs, al Solsonès estiguin practicables ben aviat.

Els arbres vells segreguen uns olis essencials que en ser inhalats pels humans permeten activar partícules del sistema immunitari.

Son molts els beneficis que aporten aquestes sortides guiades per professionals

El que s’ha fet ara és només un tastet, per seguir investigant i comprovant les aportacions d’aquest tipus d’entorn.

S’han creat recorreguts de diferent llargada i nivell de complicació, als quals també podran accedir-hi persones amb dificultats psíquiques o físiques.

Els impulsors de la iniciativa consideren molt important la figura d’un guia format perquè pugui acompanyar els pacients en els banys de bosc per ajudar a connectar amb el bosc a partir del tacte, el gust o l’oïda.

Parlen al vídeo: EVA MORÉ, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) – CRISTINA ORIOL, metgessa de família Acció Natura