Compartir

El Fòrum Romà de Llívia podria tenir un temple. Després de les diverses campanyes d’excavacions que s’han dut a terme en els últims anys per determinar primer l’existència del jaciment i després les seves dimensions, els seus responsables treballen ara amb aquesta hipòtesi que esperen confirmar aquest 2016.

A través d’aquestes prospeccions geofísiques s’ha pogut saber que el fòrum mesura 42 metres i mig d’ample. La propera campanya d’excavacions també servirà per conèixer la llargada del jaciment, que s’estén per sota de l’església i dels carrers del nucli antic en direcció sud.

Peces de ceràmica, fragments d’estàtues o restes de marbres provinents del Mediterrani, són algunes de les troballes fetes fins ara. A més, també s’ha localitzat una exedra, és a dir, un espai semicircular que sobresurt de la planta principal.

Totes aquestes novetats les han explicat aquest divendres els seus responsables a la sala de plens de l’ajuntament de Llívia. Des del consistori volen seguir apostant per promocionar la vessant turística de les restes i és per això que estudien la possibilitat d’adequar l’entorn de l’església per donar protagonisme al fòrum, el primer descobert al Pirineu.

De cares a l’estiu, l’ajuntament espera poder oferir visites guiades al Fòrum Romà, com ja fa al castell o la farmàcia.

Parlen al vídeo: JORDI GUÀRDIA, DIRECTOR TÈCNIC EXCAVACIONS FÒRUM LLÍVIA – JOSEP GUITART, DIRECTOR CIENTÍFIC FÒRUM LLÍVIA – ELIES NOVA, ALCALDE DE LLÍVIA