Compartir

La Multisegur Volta als Ports d'Andorra, la marxa cicloturista amb més tradició del país, està d'aniversari. La d'enguany serà la 40a edició de la cursa. Per celebrar-ho, l'Agrupació Ciclista Andorrana, organitzadora de la prova, hi afegeix un nou recorregut, més assequible amb dos ports de muntanya, el Coll d'Ordino i Arcalís, evitant la baixada fins la duana i Beixalís. Així, es podran escollir fins a quatre itineraris que es desenvolupen per carreteres obertes al trànsit.

Aquesta prova internacional, una de les més exigents del Pirineu, donarà el tret de sortida, diumenge, 16 de juliol, a les 8.30 h, des del Prat del Colat, a la Massana i tindrà el punt d'arribada a Arcalís. Els consellers de Turisme d'Ordino i la Massana, Jordi Serracanta i Sergi Balielles, han afirmat que aquest cap de setmana les Valls del Nord seran un referent dins el món del cicloturisme i que continuaran impulsant aquesta prova. També continua apostant per la Volta als Ports Andorra Turisme, ja que el director de Productes i Nous Projectes, Enric Torres, assegura que es tracta d'un producte atractiu per generar visites i atraure esportistes.

De moment ja està confirmada la presència d'una vintena de ciclistes professionals. El nom més destacat és el de Jan Ullrich, guanyador, ara fa vint anys, del l'etapa reina del Tour de França, amb final a Arcalís. “Sempre recordarem la seva espectacular carrera; encara té el rècord en la pujada”, ha assegurat el director de la MVPA, Gerard Riart. Els fans d'Ullrich tindran el privilegi de poder sortir a rodar amb ell dissabte al matí i durant la tarda serà present al village instal·lat a les Fontetes, de 15 a 21 h.

Riart no ha avançat el nom dels altres corredors professionals per deixar lloc per a les sorpreses però sí que ha explicat que la cursa número 4, la de més dificultat, comptarà amb el motociclistes Maverick Viñales i Àlex Espargaró, grans aficionats a la bicicleta.

Amb la incorporació del nou recorregut, els participants tenen més possibilitats d'adaptar la cursa a les seves possibilitats físiques. Per primer cop, doncs, hi haurà quatre recorreguts: el d'alt nivell, amb quatre ports d'alta muntanya (109 km i desnivell de 3.232 m); el de nivell mitjà, amb tres ports d'alta muntanya (80 km i 2.322 m de desnivell); un altre de nivell mitjà, però de menys dificultat (53 km i 1.973 metres de desnivell), i, finalment, un recorregut més assequible, obert a tots els ciclistes (27 km i 1.109 m de desnivell). Una altra de les novetats d'enguany és el tancament de la carretera del Serrat a Arcalís, d'11 a 15 h. “Volem que els ciclistes gaudeixen de l'última pujada, que pedalin sense vehicles”, ha explicat Riart, que ha remarcat que la Volta serà una festa familiar, amb inflables i activitats al punt d'arribada.

L'any passat es va assolir la xifra rècord de 1.300 participants i enguany s'espera arribar a un nombre similar. De moment hi ha 1.150 inscrits però hi ha moltes inscripcions d'última hora, de ciclistes que esperen a veure les condicions meteorològiques. Riart ha a agraït la implicació del principal espònsor, Multisegur, ja que la seva col·laboració va significar que la Volta els Ports fes un gir i creixés en una època difícil, amb biaxa participació. El director general de Multisegur, Jaume Talarn ha garantit la continuïtat.

Un altra tema destacat és la internacionalització de la Volta als Ports. Tot i que la majoria de corredors continuen sent d'Espanya (49%), Andorra (34%) i França (11%) cada cop hi ha més participació de ciclistes d'altres països, des de Bèlgica, a Itàlia o Etiòpia. En total hi haurà representades setze nacionalitats. Poc a poc també s'està notant un increment de dones en el món del cicloturisme. En la Volta als Ports la participació femenina és de l'11%.

“La nostra intenció és continuar creixent de forma sostenible i amb una bona atenció als corredors”, ha afirmat Riart, que ha explicat les atencions que tindran amb els participats, des d'oferir-los esmorzar i bons avituallaments a regalar-los uns culottes perquè s'emportin un record de qualitat. A més, al village, hi haurà sortejos i activitats per a tot el públic, ja que la Multisegur Volta els Ports es viurà com la gran festa del cicloturisme al país.