Quantcast

El transport i el tabac contribueixen a l'augment de dues dècimes de l'IPC de juny

El transport, en especial els bitllets d'avió, i el tabac han estat determinants en l'augment de dues dècimes (2,1%) que ha tingut l'índex de preus al consum (IPC) de juliol en relació al del juny (1,9%). Per contra, baixen hostaleria i restauració i els preu dels mobles i accessoris de la llar. La inflació anual acumulada en el primer semestre de l'any és del 0,6% i la subjacent arriba al 0,5%. La inflació subjacent és l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos.

La variació del mes de juliol és un punt i sis dècimes inferior a l'IPC observat durant el mes de juliol. Respecte a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement dels preus dels productes petroliers, després de mesos en augment. La variació anual de l'IPC d'Espanya de juliol del 2018 se situa al 2,2% (2,3% el juny del 2018). S’explica per la influència negativa dels grups alimentació i begudes no alcohòliques (variació anual 1,8%) a causa d’un decreixement dels preus del peix i marisc i dels olis i greixos respecte a la pujada de l’any anterior.

La variació anual de l’IPC de França de juliol del 2018 se situa al 2,3% (2,0% el juny del 2018). Aquest augment s’explica per l’accelaració dels preus del grup energia (variació anual del 14,3%) en particular dels preus del gas i dels productes petroliers.