Quantcast

La festa major d'Andorra la Vella celebra el vincle amb Sant Pol de Mar en un dels actes més emocionants

El ball medieval de gegants i de l'esbart dansaire ha protagonitzat el migdia del segon dia de la festa major d'Andorra la Vella en un acte que ha aplegat a centenars de persones a la plaça Guillemó. El ball més emocionant ha estat, com ja és costum, l'interpretat pels quatre gegants que dominaven la plaça. Les figures de la colla andorrana i la de Sant Pol de Mar estan agermanats des de fa 33 anys. «Les dues colles vam néixer i ens vam construir en el mateix lloc i moment. D'aquí ve aquesta gran amistat que va acabar, fa uns anys, en l'agermanament d'Andorra la Vella i Sant Pol de Mar», ha explicat el cap de la colla catalana, Joan Talamàs.

Els últims anys han vingut unes 130 persones des de Sant Pol de Mar a la festa major, «però és que la relació és tan forta que també pugem a l'escudellada i altres dies festius», ha aclarit un Talamàs que encara recorda que la primera sortida de cada colla va ser per anar a ballar amb l'altra als respectius pobles. En la mateixa direcció s'ha expressat Marta Guilemany, cap de la colla andorrana i que enguany ha fet ballar a Ermessenda: «Aquests actes serveixen per difondre la cultura popular, però sobretot per travar grans amistats».

Les dues són les úniques colles que, des de la seva creació i agermanament, no han fallat cap any en la festa major de l'altre poble.»Els convidem a ballar a casa nostra i aquest sempre és un dels balls més emotius perquè representa tots els anys que hem compartit. Hem crescut plegats i els que érem joves ja som grans i els que eren petits ja són joves», ha comentat una emocionada Guilemany.

Per Jan Cartes, cap de l'àrea de Cultura, també és un dels moments àlgids de la festa major. «És un acte que fa molts anys que es celebra i que aplega espectadors que realment són amants de la cultura popular», ha destacat Cartes just després dels aplaudiments felicitant la fi del ball de gegants. Les activitats continuaran a la tarda, aprofitant el bon dia, amb l'exhibició castellera de la colla andorrana i els castellers de la Vila de Gràcia, les sardanes de la Cobla Ciutat de Solsona, la cercavila de gegants i els concerts amb ABBA Revival i Toreros Muertos.