Quantcast

Més de 300 fotos per recordar totes les persones que han ballat el Contrapàs

Un homenatge a totes i tots els balladors que al llarg dels darrers 100 anys han mantingut viu el Contrapàs i perquè la història se'n recordi de tots. Amb aquesta idea principal, Teo Armengol, va decidir fa prop de quatre anys iniciar un projecte que aquest dijous a la tarda ha vist la llum. 'Més de 100 anys del Contrapàs d’Andorra la Vella' és el títol del llibre de fotografies que recull la història i l'evolució del ball històric que només s'interpreta per la festa major, de mans de l'esbart i també del poble. D'un ball eminentment eclesiàstic s'ha passat a una dansa que s'ha apropiat la ciutadania. “El poble li ha donat joc, vitalitat i l'evolució és brutal”, ha ressaltat Armengol. “He rigut, he 'currat' i he gaudit”.

L'obra recull més de 300 imatges, en gran part, extretes de fons familiars i també dels arxius del comú d’Andorra la Vella i el Govern. “Agraeixo a totes aquelles persones que m'han obert casa seva i m'han prestat els seus records”, ha destacat Armengol, a la vegada que també ha volgut recordar, emocionat, aquelles persones que al llarg de la preparació del llibre han perdut la vida. El llibre també recorda la trobada d’exdansaires que es va fer el 10 de juny del 2017 i explica el paper de la vara de cònsol el dia del ball del Contrapàs, una vara històrica que enguany tornarà a estar present a la festa major. S'han editat un total de 1.200 còpies i ha estat fruit d’un conveni de col·laboració entre l’autor i el comú, que ha aportat 6.000 euros al projecte.

L'acte de presentació, que s'ha celebrat en una sala Consòricia del Centre de congressos plena, i també ha comptat amb la presència de la cònsol major, Conxita Marsol, que ha volgut destacar la importància de les tradicions com un element de memòria col·lectiva.