Quantcast

La reproducció del trencalós assoleix l'éxit al 2018 amb l'enlairament de la cria de la parella nidificant

La comissió de seguiment del Pla d’Actuacions per a la Conservació del Trencalòs (PACT) s’ha reunit aquest dimarts per fer balanç del darrer any. En la reunió s’ha destacat que aquest 2018 s’ha assolit l’èxit en la reproducció de la parella nidificant del trencalòs i que el 25 de juny es va enlairar la cria d'aquesta espècie.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la presidenta de l’Associació de Defensa de la Natura, Carolina Motwani, van signar l’any passat la renovació del conveni per al desenvolupament del Pla d’Actuacions per a la Conservació del Trencalòs a Andorra (PACT). El conveni preveu continuar amb les accions en favor de la conservació d’aquesta espècie, amb actuacions de seguiment de la població i de la seva reproducció a través de la càmera instal·lada al niu que permet el seguiment en directe. A més, el conveni també inclou el manteniment d’un punt d’alimentació suplementària i actuacions de divulgació.

En la reunió d’aquest dimarts, el coordinador del PACT, Àngel Boada, ha presentat el balanç del 2017, quan es van assolir molt bons resultats quant a la divulgació, ja que el vídeo de resum del procés de l’any 2016 ha arribat fins a les 380.000 visualitzacions.

Pel que fa a la nidificació, però, no es va produir durant el 2017. En canvi, la monitorització del niu va permetre observar que s’hi va instal·lar una parella de falcó pelegrí, i es va enregistrar la seva reproducció.

Durant la reunió, a més, s’ha avançat que aquest 2018 la parella de trencalòs sí que ha nidificat en un niu no monitoritzat i que han tingut èxit en la reproducció. De fet, el 25 de juny es va enlairar la cria de trencalòs, que s’ha convertit en la sisena cria en aixecar el vol des del 2011. L’enlairament es va poder constatar gràcies a les observacions manuals dels voluntaris del PACT.

En el marc del PACT, a més, durant el 2017 s’han dut a terme també quatre aportacions al punt d’alimentació suplementària, amb un total de 98 quilograms d’aliments.

La col·laboració amb l’Associació de Defensa de la Natura en la conservació del trencalòs ha permès tenir una parella de trencalòs nidificant a Andorra, cosa que permet la conservació de l’espècie al país i afavoreix la biodiversitat.