Quantcast

Carburants, habitatge i alimentació situen l'IPC del juny en l'1,9%

Els carburants, l'habitatge i l'alimentació han enfilat l'Índex de Preus al Consum del mes de juny fins l'1,9%, dues dècimes més que l'abril. L'augment constant del preu dels carburants ha tingut repercusió en el sector transports, que ha tingut una variació positiva del 4,7% (1,2 punts superior a l’enregistrada al mes de maig). El preu del gas, dels altres combustibles i de l'electricitat han provocat una pujada en l'apartat d'habitatge del 2,3% (0,4 dècimes superior al mes de maig). Els aliments també han experimentat una alça notable amb un 2,5% (0,9 dècimes superior al mes de maig).

La inflació anual acumulada en els sis primers mesos de l’any se situa en el 0,7%. D’altra banda, la inflació subjacent se situa al 0,4% anual en relació al mateix mes de l’any 2017. La inflació subjacent és aquella que no inclou els preus dels productes energètics (petroli) ni dels aliments no elaborats (collites).

La variació anual de l'IPC d'Espanya de juny se situa al 2,3% (2,1% al maig). S’explica per la influència positiva del grup transport (variació anual 6,1%), principalment per l’augment dels preus dels carburants i lubricants. A França, la variació anual de l’IPC de juny se situa al 2,0% (2,0% al maig). Aquesta estabilització és conseqüència de l’accelaració dels preus del grup energia (variació anual 12,3%) i en particular dels preus dels productes petroliers. Les dades han estat difoses aquest dilluns pel departament d'Estadística del Govern.