Quantcast

Andorra és el país convidat a la Fira del Ferro Pirinenc

Aquest cap de setmana se celebra la novena edició de la Fira del Ferro Pirinenc a Alins de Vallferrera (Pallars Sobirà). Enguany el país convidat és Andorra, que aporta a l’esdeveniment la coordinació d’una exposició, l’actuació de l’Esbart Valls del Nord, la participació en una taula rodona i un estand de promoció turística.

Entre les activitats més destacades en el marc de la nova xarxa de pobles del ferro, com a exemple de cooperació transfronterera, la 9a Fira del Fira del Ferro d’Alins acull l’exposició 'El patrimoni industrial de la Ruta del Ferro als Pirineu'. La mostra que està coordinada pel departament de Patrimoni Cultural, s’inaugurarà dissabte a les 11 hores, i és la primera exposició pública d’aquest projecte itinerant que ha obtingut el segell '2018 any europeu del patrimoni cultural'.

La mostra serà programada al llarg de divuit mesos per les 26 institucions que integren actualment la Ruta del Ferro als Pirineus (Rdfap); itinerari cultural certificat pel Consell d’Europa.L’exposició s’estructura amb panells explicatius traduïts a les quatre llengües dels territoris que participen en la Rdfap (català, castellà, basc i francès). En ella s’exhibeixen fotografies i textos relacionats amb la industrialització del ferro durant diferents èpoques a les diferents contrades i pobles representats.

D’altra banda, aquest dissabte, a les 11.30 h i a les 13 hores actuarà l’Esbart Valls del Nord (Ordino i La Massana), i a les 17 hores tindrà lloc la taula rodona 'Experiències de dinamització al voltant del ferro'. Hi participaran Oscar Augé, arqueòleg i gestor cultural; Joan Manso, alcalde de Campdevànol i president del Consell comarcal del Ripollès; Lluïsa Amenós, tècnica de patrimoni de la catedral de Barcelona; i Olivier Codina, tècnic del Patrimoni Cultural d’Andorra i coordinador de la Rdfap. Codina explicarà l’evolució que ha tingut lloc des de les fargues andorranes a l’actual Ruta del Ferro, incidint sobre la història de les tècniques i la protecció del patrimoni. Durant els dos dies de la fira estarà obert al públic un estand de promoció turística d’Andorra.