Quantcast

Retirada del mercat de medicaments genèrics per tractar la hipertensió arterial

El ministeri de Salut ha alertat aquest divendres de la retirada del mercat de medicaments genèrics amb valsartan, un principi actiu que s'utilitza per a tractar la hipertensió arterial i que es troba disponible sol o en combinació amb altres principis actius. L'avís l'han rebut de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) que ha informat de la detecció de N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en el principi actiu valsartan fabricat per Zhejing Huahai Pharmaceutical Co. Aquesta impuresa s'ha produït arran d'un canvi autoritzat en el procés de fabricació de valsartan.

L'alerta afecta a diversos països, tant d'Europa com de la resta del món. En el cas d'Espanya s'ha procedit a retirar diferents presentacions de medicaments que contenen aquest producte. Des de Salut destaquen que no tenen coneixement que França hagi ordenat la retirada de medicaments francesos que contenen aquest principi actiu però no es pot descartar que es produeixi un avís similar properament.

En aquests moments les autoritats europees de medicaments (l'Agència Europea de Medicaments, EMA, i les agències nacionals) estan treballant amb Zhejiang Huahai per resoldre aquesta situació tan ràpid com sigui possible, avaluant el possible risc associat.

Es recomana a les persones que prenguin medicaments que continguin valsartan que ho consultin amb el farmacèutic per comprovar que no sigui un medicament que es trobi entre els lots afectats per aquesta alerta.