Quantcast

Els carburants continuen la cursa alcista el mes de maig

Les dades fetes públiques aquest dilluns pel departament d'Estadística del Govern mostren que el preu de tots els carburants ha augmentat el maig respecte al mateix mes de l’any anterior: el gasoil de calefacció (16,6%), el de locomoció (13,7%), el de locomoció millorat (13,3%), la gasolina sense plom de 95 octans (9,5%) i la sense plom de 98 octans (9,0%)

Durant els cinc primers mesos del 2018, tots els carburants han augmentat de preu respecte al mateix període del 2017, sobretot el gasoil de calefacció amb un 7,6%. En el període de juny 2017 fins el maig 2018, el preu mitjà de tots carburants ha augmentat respecte al mateix període anterior, i el que més s’ha incrementat és el gasoil de calefacció (8,2%), que ha passat de 0,665 euros el litre a 0,719.

Aquest augment va en consonància amb el del petroli. El mes de maig el preu del barril de Brent, el de referència, ha escalat als 77 dòlars (66 euros), amb la qual cosa s’ha confirmat un augment del preu mundial del petroli que, en el darrer any, ha pujat un 53%. Per la seva banda, el preu del barril de referència als països de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha augmentat un 50,8% els darrers dotze mesos.

Pels preus dels carburants amb dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any en què ens trobem, totes les variacions percentuals presenten una tendència a l’alça: pel que fa a la gasolina sense plom de 95 octans i la de 98 octans, augmenten en els darrers dos mesos, situant-se en un 1,5% i un 1,2%, respectivament. Pel que fa al gasoil de calefacció, presenta una tendència a l’alça en els darrers tres mesos, i se situa en un 2,2%. Per últim, el gasoil de locomoció i el gasoil de locomoció millorat presenten una tendència a l’alça en els darrers dos mesos, situant-se en un 1,3% i un 1,1%, respectivament.

Augmenta la importació

Pel que fa a la importació de carburants, el mes de maig ha estat de 13,44 milions de litres, fet que suposa una variació percentual positiva del 11,4% respecte al mes de maig de l’any anterior. De gener a maig del 2018 la importació dels carburants ha estat de 82,36 milions de litres, donant una variació percentual positiva del 7,8% en contraposició al mateix període de l'any 2017. De juny del 2017 fins al maig del 2018, la importació de carburants ha estat de 183,41 milions de litres, el que suposa una variació positiva del 3,4% respecte als 177,39 milions de litres importats en el mateix període anterior.

En referència a les dades acumulades dels darrers dotze mesos, la importació de carburants ha estat de 183,41 milions de litres, el que suposa una variació positiva del 3,4% respecte als 177,39 milions de litres importats durant el mateix període anterior. De gener a maig del 2018 la importació dels carburants ha estat de 82,36 milions de litres, donant una variació percentual del 7,8% en contraposició al mateix període de l'any 2017.