Quantcast

Protecció Civil identifica les zones sensibles dels rius per fer front a possibles complicacions pel desgel

El departament de Protecció Civil ha activat enguany un dispositiu especial per fer el seguiment del procés de fosa de neu, tenint en compte les grans acumulacions que hi ha aquesta primavera entre els 2.000 i els 2.600 metres. Durant aquesta setmana s'està duent a terme un reconeixement dels rius Valira del Nord i Valira d'Orient per identificar els punts més sensibles en cas d'un augment important dels cabals d'aigua. Aquests punts, que poden ser zones on la llera del riu és més baixa o ponts que els falta una mica d'alçada -en indrets com el Serrat o Arinsal-, seran objecte d'un seguiment acurat durant les pròximes setmanes. També s'han posat a punt els catorze punts de medició del cabal del riu que hi ha repartits per tot el territori, i es treballa conjuntament amb el Centre de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma) per establir els nivells de prealerta i alerta.

La setmana vinent, Protecció Civil farà una reunió amb tots els col·laboradors –Medi Ambient, Coex, Bombers, comuns, Cenma, etc.– per tal d'exposar els resultats del reconeixement i establir els protocols a seguir en cas de risc d'inundacions.

La pujada de temperatures d'aquesta setmana ja ha fet iniciar el desgel, que es nota especialment amb l'augment del cabal del riu a les parròquies baixes als vespres, però el director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha destacat que de moment la situació és favorable, perquè el bon temps fa que la neu es fongui progressivament. La situació, però, es pot complicar si la fosa de neu s'ajunta amb un episodi de pluges que s'allargui durant més de dos dies.

«La situació no és crítica però s'ha d'estar en alerta», ha afegit Marc Pons, del Cenma, ja que en cas de fortes pluges, l'aigua de la fosa de neu s'ajuntaria amb la fosa provocada per la pluja i a la pluja en si. De fet, en algunes zones del país els gruixos de neu actuals són rècord o se situen entre els dos o tres anys amb més neu. Ara mateix encara hi ha uns tres metres de neu a Sorteny, i l'extensió de la cobertura de neu als Pirineus també és superior a la mitjana, tal com s'aprecia a través de les imatges per satèl·lit.

La situació és similar a la de l'any 2013, i fins i tot en alguns punts se superen els gruixos de fa cinc anys. Cal recordar que aquell any un episodi de pluges va fer que es desbordés el riu Garona a la Vall d'Aran, provocant greus inundacions. Així, caldrà estar alerta a la previsió meteorològica, sobretot de cara al maig, quan acostumen a haver-hi les tempestes de primavera més fortes.

De moment, durant els últims dies la situació continua sent complicada en alta muntanya a causa de les allaus naturals que es continuen desencadenant. Francesc Areny ha recordat que cada dia baixen allaus de mida considerable, i que en zones de pendent s'estan observant esquerdes en el mantell nival cada cop més grans que poden arribar a fer sis metres. Per aquest motiu, s'han tornat a tancar carreteres com la de la Coma de Ransol i es continua recomanant molta prudència, sobretot de cara al cap de setmana, a l'hora de fer activitats a la muntanya.