Quantcast

L'ONCA i la Constitució celebren 25 anys amb un concert d'estrena

Un concert, en coproducció amb la GIOrquestra, per celebrar els 25 anys de la fundació de l'ONCA i també per celebrar la mateixa edat de la Constitució. L'actuació, que se celebrarà el proper dimarts 13 de març a les 21 hores i tindrà lloc a l'Auditori Nacional d'Andorra a Ordino, comptarà amb la participació dels solistes andorrans Gerard i Lluís Claret, coincidint amb el 50è aniversari de la seva carrera professional, i estarà sota la direcció del reconegut director català Salvador Brotons. 

Per celebrar l'efemèride, la Fundació ONCA, en col·laboració amb el Consell General, ha encarregat al mateix compositor i director Salvador Brotons una obra, que ha titulat 'Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, Op. 144, 'L'andorrà''. A la segona part del programa s’interpretarà una de les pàgines més importants de la història de la música occidental, la 'Simfonia núm. 3 en mi bemoll major, Op. 55, 'Heroica'' de Ludwig van Beethoven. L'entrada és lliure.

Bretons ha apuntat que “l'obra fou composta amb entusiasme per la qualitat artística i humana dels solistes, i intentant escriure una peça expressiva, vistosa, intensa i comunicativa que inclou algunes melodies originals del país dels Pirineus, d’aquí el seu sobrenom”. El doble concert 'L'andorrà' s’estructura en quatre moviments. El primer moviment s'inicia amb un 'moderato' on els solistes presenten un bell tema cromàtic extret d'una melodia original del seu pare. Segueix amb un 'allegro' de dos temes: el primer, de caràcter virtuosístic i, el segon, presentat pel violoncel solista, de caràcter més líric. Un desenvolupament dels tres temes presentats, força manipulats i fragmentats, culminarà en un 'tutti' orquestral amb la tornada del 'Moderato' inicial. Una distensió posa fi al moviment perdent-se en el registre més agut i amb sons harmònics dels solistes.

El segon moviment està basat íntegrament en dues melodies de procedència andorrana: 'Les ninetes d'Ordino', una cançó popular, i 'La marxa del Consell', de Mossèn Enric Marfany. Sense interrupció, una extensa 'cadenza' enllaça amb el darrer moviment. Comença lenta i meditativa, però, de mica en mica, es va animant. El material temàtic d’aquest moviment d'enllaç prové del segon moviment, però anticipa temes del quart. L’últim moviment, de tempo estable, ràpid i de ritme ternari, està basat en el ball de la Marratxa de Sant Julià de Lòria.

La GIOrquestra col·labora per primera vegada amb l’orquestra andorrana en un format de coproducció, que es presentarà a Andorra (13/03) i es repetirà després a Perpinyà (26/05) i a Girona (tardor 2018).