Quantcast

Guindos deixarà un Ministeri d'Economia copat per dones en els llocs clau

El titular d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos , s'ha envoltat en aquesta última etapa al capdavant del ministeri d'un equip amb marcat caràcter femení, ja que dels vuit principals alts càrrecs del departament, sis són dones.

Així ho va voler escenificar el passat 7 de febrer durant la seva compareixença , a la seu del Ministeri, després d'haver estat designat com a candidat d'Espanya per a la Vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE).

En els dies previs es van escoltar moltes veus, entre elles les de membres del PSOE , que reclamaven que el Govern presentés una dona per cobrir la vacant en el Consell de Govern del BCE.

en aquest òrgan del Banc Central Europeu només dos dels seus 25 llocs estan ocupats per dones: l'alemanya Sabine Lautenschläger i la xipriota Chrystalla Georghadji . Ben diferent és el gabinet de Luis de Guindos i així ho va mostrar en una intervenció pública que va sonar a comiat.

El ministre va defensar aquest dia que Espanya comptava amb els suports necessaris per fer-se amb la Vicepresidència del BCE. La retirada del candidat presentedo per Irlanda, Philip Lane, sembla que així ho ha demostrat.

De Guindos haurà de deixar el Ministeri d'Economia i toca al president del Govern, Mariano Rajoy, buscar un substitut. Les dones que han acompanyat en aquesta última etapa a De Guindos en Economia, i que ocupen els principals llocs, són professionals amb àmplies carreres en diferents àmbits, tot i que destaca que quatre d'elles formen part del Cos Superior de Tècnics Comercials i Economistes de l'Estat, al qual també pertany el ministre.

La directora de gabinet, Maria Palanca, és Tècnic Comercial i Economista de l'Estat , va treballar en el Tresor, va ser sotsdirectora adjunta d'Afers Econòmics i Financers de la UE i assessora en la Secretaria d'Estat d'Economia.

a més, les tres Secretaries d'Estat del ministeri estan ocupades per dones : Irene Garrido (Economia i Suport a l'Empresa ), Marisa Poncela (Comerç) i Carmen Vela (Investigació Desenvolupament i Innovació).

Per trobar als primers homes a l'equip de de Guindos cal baixar al següent esglaó de alts càrrecs, el de secretaris generals i subsecretaris. En aquest escalafó es troben Alfredo González-Panís (subsecretari d'Economia, Indústria i Competitivitat), Enma Navarro (secretària general del Tresor i Política Financera), Juan María Vázquez (secretari general de Ciència i Innovació) i Begoña Cristeto (secretària general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa).

Poncela, que pertany al Cos Superior de Tècnics Comercials i Economistes de l'Estat i al de Diplomats Comercials de l'Estat, va ser sotsdirectora general d'Incentius Regionals del Ministeri d'Hisenda i consellera econòmica i comercial de l'Ambaixada d'Espanya a Budapest, entre altres càrrecs.

Mentrestant, Garrido, que va ser diputada pel PP , ha ocupat, entre altres, els llocs de presidenta de l'Institut de Crèdit Oficial; i Vela, Llicenciada en Ciències Químiques, ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en Ingenasa.

En el cas de Navarro, que pertany al Cos de Tècnics Comercials i Economistes de l'Estat, cal destacar que va ser presidenta de l'ICO i directora del gabinet de de Guindos.

Cristeto, també Tècnic Comercial i Economista de l'Estat, ha ocupat diferents càrrecs en els ministeris d'Afers Exteriors i d'Indústria i Energia, < b> a més de ser consellera en la SEPI i Navantia.

Per la seva banda, González Panizo és funcionari del Cos d'Advocats de l'Estat des de 2002 i Vázquez, catedràtic de Medicina i Cirurgia Animal de la Universitat de Múrcia, ha ocupat càrrecs en diferents ministeris.