Quantcast

La renda de les llars espanyoles es va reduir un 15,5% entre 2007 i 2015, segons Fedea

La renda disponible de les llars espanyoles entre 2007 i 2015 es va reduir un 15,5%, segons un estudi realitzat per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) , que revela que la caiguda va arribar a aconseguir el 17,5% el 2013.

en aquest informe s'analitza l'evolució del consum i l'estalvi de les llars espanyoles durant el període 2007-2015, que engloba la 'gran recessió' i els primers anys de la recuperació.

l'anàlisi es realitza a partir d'una fusió estadística entre la Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) i la Enquesta de condicions de vida ( MCV).

En termes agregats, les llars espanyoles van augmentar el seu nivell d'estalvi entre 2007 i 2015. la taxa d'estalvi brut, expressada com a percentatge de la renda disponible (abans d'amortitzar préstecs destinats a finançar l'habitatge habitual), es multiplica per tres, passant del 4,9% el 2007 al 15,2% el 2013 i al 15,4% el 2015.

Aquest augment va ser conseqüència fun mentalment de la forta reducció experimentada pel consum durant aquests anys (un 24,7%), especialment en béns duradors (51,5%).

"El creixement de les taxes d'estalvi durant l'etapa de recessió segurament ha vingut impulsat per motius de precaució davant el fort deteriorament de les rendes i les negatives expectatives econòmiques a què s'han enfrontat les llars en aquests anys ", apunta l'estudi.

Referent a això, indica que "en l'etapa de recuperació prevista a la feina, sembla que aquest canvi en la taxa d'estalvi s'ha vist consolidat", si bé adverteix que caldrà esperar a disposar d'algun any més de la sèrie per a confirmar-ho.