Quantcast

La llum experimenta al febrer una pujada del 3%

El rebut de l'electricitat d'un consumidor mitjà va arribar als 22,09 euros en els deu primers dies de febrer, fet que suposa un ascens del 3,1% respecte als 21,42 euros del mes passat.

Segons el simulador de la factura de l'electricitat de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), pel que fa al mes de febrer de 2017 el rebut es manté, ja que llavors va arribar als 22,07 euros .

Aquesta lleu pujada en els primers dies de febrer, arriba després que el gener trenqués amb una ratxa de nou mesos seguits sense baixades del preu de la llum, que des del març de l'any passat es va encarir un 12, 5%.

en relació amb l'any passat, cal recordar que l'inici de 2017 va estar marcat per fortes pujades en comparació amb 2016, arribant fins i tot a arribar al 28,9% al gener. De fet, aquest any es va produir un descens del 14,1%.

Aquesta evolució del preu de la llum es correspon amb la factura d'un consumidor mitjà amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh).

en termes mensuals, abans de baixar un 5,2% al gener, la llum va pujar un 0,9% al desembre, un 1,9% al novembre, un 8% a l'octubre, es va mantenir al setembre, va pujar un 0,1% a l'agost, un 0,5% al ??juliol, es va mantenir al juny, va pujar un 1,6% al maig, es va mantenir a l'abril i va caure un 3,6% al març i un 16% al febrer, quan va trencar amb nou mesos a l'alça.

Aquestes oscil·lacions en el preu de l'electricitat es produeixen bàsicament per les variacions en el cost de producció, que s'incrementa quan hi ha poca aportació de fonts de generació renovable com l'aigua i el vent i molta de fonts fòssils més cares, especialment el gas.