Quantcast

Continua el malson a les borses

Les borses han tancat la setmana amb una jornada de màxima tensió. A Espanya, l'Ibex ha cedit un altre 1,20% fins el 9.639,60 punts i acumula un 5,6% en els darrers cinc dies. Són les pitjors dades des del Brexit. A Nova York han estat les sessions més dolentes des de l'any 2011. A Alemanya, el Dax, l'índex de referència, ha caigut cap a la barrera dels 12.000 punts.

Aquestes turbulències recents han capgirat l'excel·lent inici borsari de l’any. I l'espanyola no és la borsa europea que va pitjor. Londres cau un 6,7%; Frankfurt, un 5,4%; i París un 3,3%. Entre les grans, només aguanta ara com ara Milà, que puja un 2,6%. L'Eurostoxx, de referència al continent, es deixa ja un 3,9%. El motiu d'aquesta situació és la por a que la Reserva Federal dels Estats Units pugi, abans del previst, els tipus d'interès.

Amb la prima de risc en 69 punts bàsics, el conjunt de les 35 empreses més importants a Espanya ja han perdut, des que va començar l'any, pràcticament un 3% del seu valor. Tot això malgrat que aquest dijous el Banc d'Anglaterra va decidir mantenir els tipus d'interès en el 0,5%, mentre que el seu homòleg europeu, el BCE, va publicar el seu butlletí econòmic en el qual confirma el «fort ritme d'expansió econòmica» de la zona euro i confia que aquest creixement portarà la inflació al seu objectiu, de prop del 2%. Les bones dades a Alemanya, que el 2017 va tenir un superàvit comercial de 244.900 milions d'euros gràcies al rècord de les exportacions, tampoc ha servit per parar el cop.