Quantcast

CM.- Llum verda a l'entorn de protecció de l'església de Sant Serni de Llorts

El Govern ha aprovat un nou entorn de protecció d'un monument, en aquest cas l'església de Sant Serni de Llorts, ja adaptat a la modificació de la Llei de patrimoni cultural feta el 2014 i que va provocar un retard en l'elaboració de les normes de protecció de cada Bé d'Interès Cultural del país.

Els treballs han anat a càrrec d'una empresa externa, que va rebre l'encàrrec el 2013, i ara se sotmetrà a informació pública per tal que els afectats puguin presentar al·legacions.

Tal com marca la llei, els criteris dels primers 20 metres més pròxims al monument els estableix el Govern, i en la segona zona anomenada preventiva és el comú d'Ordino qui marca els criteris a seguir per tal que puguin ser integrats al seu pla d'urbanisme parroquial.

Tal com ha destacat el Govern, Sant Serni de Llorts és un edifici de planta rectangular, data del final del segle XVII, i respon a les característiques de les esglésies andorranes del país construïdes en època barroca, amb unes formes exteriors senzilles, un absis en la capçalera de la nau que no es distingeix des de l’exterior, la porta adovellada en arc de mig punt, un campanar d’espadanya que sobresurt del mur de la façana principal i un òcul emplaçat en el frontis entre la porta i el campanar.

Situada al centre de Llorts, Sant Serni presideix la plaça del poble i és fàcilment visible al pas per la carretera que s’adreça al Serrat i Arcalís. La majoria de les cases i edificis agrícoles del poble conserven la seva autenticitat, o si més no s’hi integren correctament, i contribueixen a situar el monument en el seu context històric i urbà. Més enllà del poble, el paisatge, com que està format per camps i prats, lliga el monument al territori i conserva la memòria dels temps en els quals es va construir l’església i el seu caràcter rural i agrícola.