Quantcast

Els visitants disminueixen un 11% al desembre per la baixada dels turistes francesos

El departament d'Estadística ha fet públiques aquest dijous les xifres de visitants i d'entrada de vehicles del passat mes de desembre, que reflecteixen una baixada de l'11,1% respecte al mateix mes de l'any anterior. En concret, van entrar al país 702.524 persones, de les quals 321.144 eren turistes –visitants que pernocten al país i que augmenten un 4,1%– i 381.380 excursionistes, és a dir, visitants d'un sol dia, i que han disminuït un 20,8%.

La disminució s'explica sobretot pels visitants francesos, que han caigut un 36,3% fins als 169.000. Cal tenir en compte que durant el mes de desembre hi van haver tres tancaments de la frontera francoandorrana a causa de la neu, un d'un dia, dues hores i 25 minuts el 2 de desembre, un altre de 30 minuts el dia 19 i un tercer de 16 hores i 20 minuts el dia 27. En canvi, els visitants espanyols han augmentat un 0,5% arribant als 493.000, i els d'altres nacionalitats un 19,9%, arribant als gairebé 40.000.

Malgrat les males xifres del mes de desembre, l'any 2017 s'ha tancat amb un augment de visitants de l'1,6%. Els turistes han augmentat un 6,5% però els excursionistes continuen la davallada, aquesta cas amb un 1,1% menys, i els de nacionalitat francesa també baixen un 1%.

Pernoctació mitjana de 2,8 dies

Durant el mes de desembre i per tipologies, la majoria visiten Andorra amb família, tot i que el percentatge d'aquest tipus de visitant passa del 51 al 44%. En canvi, els que visiten el país amb parella augmenten 6 punts fins al 34%. El motiu principal són les compres (47%) i seguidament la pràctica d'esport (21%), tot i que per als que pernocten el principal motiu és l'esport.

La pernoctació mitjana ha estat de 2,8 dies, igual que el desembre del 2016, i s'observa que l'estada de tant els espanyols i els francesos baixa, però en canvi puja la dels visitants d'altres nacionalitats. A més, també s'aprecia que baixen les estades en hotels o apartaments turístics i pugen els visitants que s'allotgen en habitatges d'amics, familiars o pròpies. Pel que fa a categories, pugen les estades en establiments de tres estrelles i disminueixen les de quatre estrelles, tot i que continua sent l'opció més triada.

Les parròquies més sol·licitades són Andorra la Vella (21%), Escaldes-Engordany (19% i Canillo (19%). Andorra la Vella i la Massana registren disminucions del 4 i el 2% respectivament, mentre que el Pas de la Casa i Canillo són les que més pugen.

Els vehicles pesants baixen gairebé a la meitat

Pel que fa al nombre de vehicles, la reducció va en la línia dels visitants, i se situa en un 11,3%, baixant fins als 357.528. La disminució més important l'ha registrat la frontera francoandorrana amb un 28,2% menys de vehicles, sobretot pel tancament dels accessos. També cal destacar que els vehicles pesants han disminuït un important 46,6% i que, en aquest cas, la baixada més important s'ha registrat a la frontera hispanoandorrana.

Pel que fa al global de l'any, també aquest indicador ha tancat en positiu, amb un lleuger 0,4% més. Per la frontera del Riu Runer la variació ha estat mínima i pel Pas de la Casa, al llarg de l'any, han entrat un 1,4% més de vehicles.