Quantcast

Fred, pluja i neu al nord acomiaden cinc dies de temps primaveral

L'anticicló que ha portat un temps primaveral en els últims cinc dies, amb sol i temperatures rècord al gener a la Mediterrània, donarà pas aquest dijous a un front atlàntic que escombrarà la península d'oest a aquest i deixarà al seu pas pluges en àmplies zones, nevades en zones muntanyoses de la meitat nord i una caiguda de temperatures de fins a vuit graus .

la predicció de la Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), recollida per Servimedia , indica que el més significatiu d'aquest dijous seran les nevades a l'entorn de zones de muntanya de la meitat nord peninsular , els vents forts o amb intervals de fort en el litoral gallec i el cantàbric, i la possibilitat de precipitacions localment persistents a l'àrea cantàbrica .

el terç nord-oest peninsular estarà ennuvolat o cobert i tindrà precipitacions , que seran més abundants a Galícia, l'àrea cantàbrica i el nord de Navarra, tot i que tendiran a remetre d'oest a est.

Les precipitacions s'aniran estenent a la resta de la península i seran febles en general , encara que realçades en els entorns dels sistemes muntanyencs. No s'esperen pluges a l'àrea mediterrània, Balears i l'extrem sud-oest peninsular. Canàries tindrà intervals ennuvolats al nord de les illes de major relleu, Lanzarote i Fuerteventura.

La cota de neu a la península començarà per sobre dels 1.500 metres i anirà baixant fins a quedar al voltant de entre 700 i 1.000 metres al nord-oest, de 900 a 1.000 metres al Pirineu i entre 1.000 i 1.200 metres al sud-est.

Les temperatures baixaran a Canàries i en la península, el que serà localment notable en el centre, i amb prou feines canviaran al litoral mediterrani i Balears. Els descensos seran de 8ºC a Salamanca; 7ºC a Àvila, Oviedo i Sòria; 6ºC a Bilbao i Segòvia, i 5ºC a Càceres, Ciudad Real, Còrdova, Granada, Guadalajara, Pamplona i Vitòria.

AVISOS

D'altra banda, la Aemet ha activat avisos en 22 províncies i Melilla per nevades o onatge , la majoria d'elles a la tarda i en la meitat nord peninsular.

l'únic avís taronja (risc important per fer activitats a l'aire lliure) es refereix a la costa de la Corunya, on s'espera mar combinada de l' nord-oest amb onades de cinc a sis metres. La resta dels avisos són grocs (risc).

Quant a les nevades , afectaran zones de 15 províncies: Àvila i Salamanca (Sistema Central), Burgos (Serralada Cantàbrica , Sistema Ibèric i Meseta), Lleó i Palència (Serralada Cantàbrica), Segòvia, Sòria, Zamora (Sanabria), Osca i Navarra (Pirineu), Lugo i Ourense (muntanya), la Rioja (Sistema Ibèric), Astúries (serralada Cantàbrica, pics d'Europa i sud-oest) i Cantàbria (Liébana, centre i vall de Villaverde). Els gruixos seran de dos a 10 centímetres de neu.

Tot el litoral del nord excepte la Corunya (és a dir, Pontevedra, Lugo, Astúries, Cantàbria, Biscaia i Guipúscoa) té l'avís groc per mar combinada de l' nord-oest i onades de quatre a cinc metres. El mateix passa amb la costa d'Almeria, Granada, Tenerife i Melilla, on bufaran vents de l'oest de força 7.