Quantcast

El Govern viatja a París per reforçar la cooperació bilateral en la lluita contra el contraban

L'Assemblea Nacional francesa ha reclamat revisar la cooperació policial i duanera amb Andorra per intensificar la lluita contra el frau fiscal, el blanqueig de capital i el contraban de tabac i d'armes, ja que tem que els guanys que se n'obtenen puguin anar destinats a finançar organitzacions terroristes, sobretot d'islamisme radical, segons consta en l'informe de la diputada del parlament francès Samantha Cazebonne. Aquest dimarts, el cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del ministre de Finances, Jordi Cinca, i de l'ambaixadora d'Andorra a França, Cristina Rodríguez, s'han reunit a París amb el ministre d'Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, per parlar de la cooperació bilateral en la lluita contra el contraban.

Segons ha informat l'executiu en un comunicat, durant la trobada de treball s'ha aprofundit en l'aplicació del Conveni relatiu a la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera, aprovada pel Consell General, i que es troba en tràmit parlamentari a la República francesa. El conveni preveu, entre altres qüestions, la necessitat de reforçar la col·laboració entre els equips tècnics andorrans i francesos per fer front al tràfic il·licit de tabac, desenvolupar accions comunes per salvaguardar l'ordre i la seguretat pública i lluitar contra la delinqüència organitzada transnacional.

De fet, tot i que l'informe de Cazebonne destaca els avenços que ha fet Andorra en la lluita contra el frau fiscal i el contraban de tabac, la diputada adverteix que l'alt diferencial de preus de les cigarretes entre els dos països en promou el contraban. En realitat, el diferencial de preus del tabac de França és molt gran amb la resta de països amb què fa frontera, ja que el país gal aplica una càrrega impositiva molt forta al tabac, tanta que cada paquet acabarà valent 10 euros en breu.

La reunió de la delegació andorrana amb el ministre francès s'ha celebrat en el marc de la col·laboració entre els dos Estats per lluitar contra el contraban de tabac i donar seguiment a la reunió mantinguda, ara fa un any, per l'aleshores ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el predecessor de Darmanin, Christian Eckert.