Quantcast

Temps primaveral fins dimecres, amb sol i 25ºC a la Mediterrània

La primavera avançada del passat cap de setmana es perllongarà fins aquest dimecres amb cels assolellats i temperatures temperades que superaran els 20ºC en gran part d'Andalusia i rondaran els 25ºC en zones de la Mediterrània a causa de la persistència d'un anticicló que es mantindrà fins l'arribada d'un nou front amb pluges a mitjans de setmana.

la portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Delia Gutiérrez, va assenyalar aquest dilluns a Servimedia que aquesta setmana seguirà "amb pocs canvis" < b> fins dimecres, és a dir, "temperatures suaus i bastant altes per l'època de l'any, poca nuvolositat, gelades reduïdes als Pirineus i precipitacions a la franja cantàbrica".

Gutiérrez va comentar que una nova borrasca atlàntica arribarà al final de dimecres a Galícia i les províncies limítrofes, on deixarà algunes pluges. "el front escombrarà la península el dijous, però no serà massa generós en precipitacions, que seran m ás significatives al nord-oest i el nord ", ha apuntat.

En aquest sentit, la probabilitat de pluges és menor en l'àrea mediterrània, tot i que no es descarta que es produeixin en aquesta zona. I és probable que nevi en els sistemes muntanyosos de la meitat nord peninsular i en els sistemes penibéticos.

D'altra banda, Gutiérrez va recalcar que les precipitacions es mantindran el divendres i el dissabte a l'àrea cantàbrica , els Pirineus i balears s, en tant que diumenge tornarà a entrar una falca anticiclònica i es generalitzarà el temps estable.

quant a les temperatures, Gutiérrez va indicar que continuaran sent altes fins al dimecres. Els termòmetres s'acostaran o superaran els 25ºC en àrees de la Mediterrània i superaran els 20ºC en àmplies zones d'Andalusia. "Entre dijous i divendres tindrem una caiguda de l'ordre de 10 graus en moltes zones del centre i el nord peninsular, i fins i tot de la costa mediterrània", ha afegit.

RÈCORDS DE CALOR

d'altra banda, Gutiérrez ha destacat que el temps anticiclònic va portar aquest diumenge rècords històrics de calor en un dia de gener a diversos llocs de les Balears , Catalunya i Comunitat Valenciana, tant durant el dia com a la nit.

per exemple, València va registrar una temperatura màxima de 26,4ºC, la qual cosa suposa la més alta de la sèrie històrica, que comença el 1869 . l'anterior rècord de calor data del 31 de gener de 1948, amb 26,2ºC.

A Catalunya també hi va haver efemèrides de temperatures altes. Aquest diumenge va ser el dia més calorós (23,8ºC) i va registrar la nit més càlida (15,0ºC) a l'aeroport de Barcelona des de 1925, any en què comença la sèrie de dades d'aquest observatori. I la localitat tarragonina de Tortosa va viure la nit més càlida des de 1920, amb 17,6ºC.

A les Balears es van registrar les nits més càlides des de 1954 a l'aeroport de Palma de Mallorca (16,1ºC) i des 1978 al port de Palma (15,9ºC), i el dia més calorós des de 1965 a l'aeroport de Menorca (20,2ºC).