Quantcast

CM.- L'IPC del 2,6% fa pujar el salari mínim fins als 1.017 euros

L'Índex de Preus al Consum (IPC) del 2017 ha quedat definitivament fixat en el 2,6%. Així ho ha confirmat aquest dimecres el ministre portaveu, Jordi Cinca, que ha destacat que es tracta de l'increment més important dels últims sis anys i que, a diferència de l'any passat, s'ha situat significativament per sobre dels països veïns (a Espanya és d'un 1,1% i a França 1,2%).

Cinca ha atribuit aquesta diferència als productes energètics i frescos i al preu del petroli, ja que si es compara l'IPC subjacent (que no inclou aquests productes més volàtils) les diferències amb el d'Espanya i França són gairebé imperceptibles. A diferència del que va passar l'any passat, a Andorra ha arribat una mica més tard l'efecte de l'increment d'aquests preus, de manera que han acabat tenint una incidència molt significativa el 2017, ha indicat Cinca, que ha afegit que alguns d'aquests productes han arribat a tenir augments propers al 8%.

Amb l'aprovació del decret de l'IPC del 2017, ara caldrà incrementar les retribucions del sector públic, les prestacions econòmiques inferiors al salari mínim, el valor del punt de jubilació i l'import de les pensions inferiors a dues vegades el salari mínim.

A més, el consell de ministres també ha aprovat una modificació del decret del salari mínim del 2018, ja que a l'octubre es va augmentar un 1,5%, i ara calia elevar aquest percentatge fins al 2,6%. Així, el salari mínim que es començarà a aplicar a partir de l'1 de febrer ha quedat fixat en 1.017 euros –i no en 1.005 com es va establir a l'octubre–. El salari mínim horari queda situat en 5,87 euros i el diari en 46,96 euros.

Jordi Cinca ha destacat que, per tant, enguany se supera el compromís d'augmentar el salari mínim un 1,5% cada any, cosa que permet anar-se acostant a l'objectiu de situar-lo pròxim al 60% del salari mitjà, tal com es recomana en l'àmbit internacional.