Quantcast

El Constitucional suspèn la comissió que va crear Puigdemont per investigar les càrregues policials de l'1-O

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que va presentar el Govern espanyol contra la decisió de l'expresident català Carles Puigdemont de crear una comissió d'investigació per investigar les càrregues policials durant el referèndum il·legal del passat 1 d'octubre .

Segons ha informat el Constitucional, s'estudiarà la impugnació promoguda per l'Executiu contra l'acord de la Generalitat del passat 2 d'octubre, pel qual es creava l'anomenada "comissió especial sobre la violació de drets fonamentals en Catalunya ", amb la qual es pretenia investigar l'acció de les Forces de Seguretat de l'Estat durant la consulta secessionista.

El TC acorda donar trasllat de la demanda i documents presentats a la Generalitat, que disposa d'un termini de 20 dies per aportar tots els documents i al·legacions estimi convenient.

el Constitucional deixa en suspens el termini de personació i formulació d'al·legacions per a la G eneralitat "per tal d'evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya".

IMPACTE DE L'155

l'esmentat termini quedarà suspès mentre estigui en vigor l'article 155 a Catalunya, que va ser aprovat al Senat el passat 27 d'octubre i que fa que el Consell de Ministres controli a hores d'ara l'Administració catalana.

el Ple acorda també la suspensió de la vigència i aplicació de l'acord impugnat, decisió que és conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern en el seu recurs de l'article 161.2 de la Constitució.

Aquest precepte estableix el següent: " el Govern podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes. La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, si escau, haurà de ratificar o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos ".

El Constitucional indica que l'admissió a tràmit del recurs i la suspensió cautelar de la comissió de l'1-O no suposa per part d'aquest tribunal "cap pronunciament sobre el fons de l'esmentat assumpte", que es resoldrà una vegada que estigui conclòs el procés.