Quantcast

Les dones obeses tenen 12 vegades més possibilitats de tenir càncer

Les dones obeses tenen 12 vegades més possibilitats de patir un càncer que les que tenen un pes normal, mentre que els homes obesos doblen la probabilitat de desenvolupar aquesta malaltia, segons un estudi liderat pel < b> Hospital del Mar de Barcelona que ha analitzat a més de 54.000 persones de set comunitats autònomes durant 10 anys .

l'estudi FRESC (Funció de Risc Espanyola d'esdeveniments Coronaris i Altres), en què també han participat diferents grups de recerca de Girona, Reus (Tarragona ), Palma de Mallorca, Saragossa, Múrcia, Pamplona, ??Sevilla i Talavera de la Reina (Toledo), conclou que l'epidèmia de l'obesitat colpeja més a les dones.

Així , les dones obeses tenen cinc vegades més risc de patir una malaltia cardiovascular i 12 vegades més possibilitats de desenvolupar un càncer que les que tenen un pes normal. Si tenen sobrepès, encara que no arribin a l'obesitat, es manté un increment del risc del doble de possibilitats en el cas de les patologies cardiovasculars, i quatre vegades més en les oncològiques.

la influència del pes a la salut masculina es manté en una escala inferior . Així, l'obesitat multiplica per dos les possibilitats de desenvolupar algun tipus de càncer, però no influeix de forma significativa en el cas de les malalties cardiovasculars.

"Qualsevol increment de l'índex de massa corporal per sobre dels nivells recomanats suposa un increment proporcional del risc d'esdeveniments adversos per a la salut ", va recordar la doctora Maria Grau , una de les autores de la investigació, que va considerar que els resultats de la mateixa són" molt preocupants ".

de la mateixa manera es va manifestar el doctor Jaume Marrugat , investigador principal d'aquest estudi, que va afegir que cal "buscar estratègies per al desenvolupament d'activitats de promoció d'una dieta saludable , la realització d'activitat física, el cribratge de malalties i establir polítiques de prevenció que afectin el conjunt de la població, per ajudar a disminuir la prevalença de l'obesitat ".

En aquest sentit, ha subratllat que" les millores i n els factors de risc cardiovascular aconseguides en els últims 20 anys queden dramàticament neutralitzades per l'epidèmia de l'obesitat ".

Per la seva banda, el doctor Albert Goday , endocrinòleg del Hospital del Mar , ha afirmat que "ningú està obès perquè vol". "L'obesitat és una condició mèdica potencialment greu que condiciona, en persones aparentment sanes, un increment del risc de mort per diverses causes", va afirmar.

Aquesta situació, va continuar, "va més enllà d'un problema estètic i obliga a adoptar mesures preventives i de tractament que no sempre són fàcils de seguir ". Tot i això, ha apuntat que si el pacient obès "és capaç de baixar el seu grau d'obesitat, el risc de mort disminueix". Per aconseguir-ho, la millora dels estils de vida és la base del tractament, modificant hàbits dietètics i incrementant l'activitat física. Petites reduccions de pes produeixen grans beneficis per a la salut. En aquest sentit, en el cas d'un país amb una esperança de vida mitjana de 80 anys, com Espanya, les persones amb algun tipus de sobrepès que als 40 anys perdin cinc quilos i no el recuperin, reduiran un 20% el risc de patir malalties cardiovasculars. Entre les dones, aquesta reducció també farà baixar un altre 20% el risc de morir per càncer.

De les més de 54.000 persones que han participat en l'estudi , homes i dones de 35 a 79 anys, més de 25.000 tenien sobrepès i 15.000, obesitat. Per tant, només el 26% tenien un pes considerat normal (per sota de 25 punts de l'índex de massa corporal, IMC).

És la primera vegada que a Espanya s'analitza a un grup d'aquesta magnitud , descartant els possibles efectes d'altres patologies vinculades al pes, com la hipertensió, la diabetis o la hipercolesterolèmia.