Quantcast

L'IPC es va moderar a l'1,1% al desembre, sis dècimes menys

El Institut Nacional d'Estadística (INE) va confirmar aquest divendres que el Índex de Preus al Consum (IPC) va registrar una variació anual del 1,1% al mes de desembre de 2017, sis dècimes menys respecte a la taxa del mes de novembre (1,7%).

Segons les dades del < b> INE publicades aquest divendres, els preus es van moderar al tancament de 2017 i finalment van experimentar una pujada una dècima inferior a la que havia avançat Estadística .

els grups amb influència negativa que van destacar en la disminució de la taxa anual van ser el transport, que va baixar més d'un punt i mig a causa que els preus dels carburants aquest mes, i l'habitatge, la taxa va baixar més d'un punt, fins al 1,3%.

També van influir, tot i que menys, la baixada dels preus del gasoil per a calefacció, davant l'augment de desembre de 2016 ; el lleure i la cultura , amb una variació anual del -0,6% , gairebé dos punts inferior a la de novembre, com a conseqüència de la pujada dels preus dels paquets turístics aquest mes, menor que la de 2016 , i els aliments i les begudes no alcohòliques, la taxa va retrocedir cinc dècimes, fins i l 1,7% .

Per la seva banda, el grup amb major influència positiva va ser el vestit i calçat, que va presentar una taxa del 0,5% , una dècima superior a la del mes anterior, a causa en gran part al fet que els preus de les peces de vestir van disminuir aquest mes menys que a 2016 .

la taxa de variació anual de la inflació subjacent ( índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) es va mantenir en el 0,8% , de manera que es va situar tres dècimes per sota del IPC general.

En termes mensuals , la inflació no va variar respecte al novembre.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l' IPC va disminuir en totes les regions al desembre. Els majors descensos es van produir a La Rioja, Aragó, Castella i Lleó i Catalunya , mentre que la Comunitat de Madrid és la que menys va baixar.

Mentrestant, les taxes més elevades es van donar a Melilla (1,4%) i Illes Balears (1, 3%), i les més baixes van correspondre a Navarra , Múrcia , La Rioja i Ceuta , totes amb un IPC del 0,6% .

quant al IPC harmonitzat ( IPCH ) , la seva variació anual al mes de desembre va ser del 1,2%, sis dècimes per sota del registre del mes anterior.

el INE també analitza l'evolució del IPC a Impostos Constants, el qual es va situar en el 1,1% al mes desembre respecte al mateix període de 2016 , mentre que la taxa mensual es va mantenir sense canvis.