Quantcast

Units Podem vol nacionalitzar les autopistes i que siguin gratuïtes.

Units Podem presentar aquest dijous una proposició de llei al Congrés dels Diputats per nacionalitzar les autopistes i perquè "el model general sigui absolutament gratuït".

Així ho han explicat en roda de premsa a la cambra baixa la portaveu de Units Podem, Irene Montero, i els diputats d'En Marea Yolanda Díaz i Antón Gómez Regne, que van anunciar que amb aquesta iniciativa volen promoure que totes les autopistes siguin gratuïtes conforme vagi finalitzant el seu període de concessió, per la qual cosa afirmen que el seu desprivatització no implicaria cap cost.

Segons indiquen en el text d'aquesta iniciativa, entre 2018 i 2021 "acaben de forma escalonada els terminis de concessió de la gran majoria d'autopistes de peatge de competència estatal", i demanen que en cap d'aquestes autopistes es renovi la concessió privada.

D'altra banda, demanen també al Govern que no privatitzi les nou autopistes radials "trencades i rescatades amb diners públics". Fora d'aquestes peticions es troben l'AP-9 (Ferrol-Frontera Portuguesa), el període de concessió acaba a 2048, i l'AP-68 (Bilbao-Saragossa), que finalitza en 2026.

Des Units podem asseguren que ara "és el moment" que s'efectuï aquest debat. "És el moment polític oportú", va afirmar Yolanda Díaz, que va explicar que si s'atén aquesta demanda es posaria fi a un model que es va iniciar amb el franquisme i "que té el seu imitació en el neoliberalisme d'amiguets de José María Aznar".