Quantcast

Espanya se situa al capdavant del món amb més de 5.000 trasplantaments el 2017

Espanya se situa com a líder mundial en donació i trasplantament amb 5.259 trasplantaments realitzats el 2017, dels quals 140 van ser pediàtrics, al que s'afegeix la xifra de 46.9 donants per milió de població, fet que suposa un increment del 30% en els últims tres anys, segons les últimes dades de l'Organització Nacional de Traplantes (ONT) donats a conèixer aquest dijous.

Durant la presentació del balanç d'activitat de donació i trasplantament de l'ONT en 2017, la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha afirmat que aquestes dades "són els millors en la història del sistema espanyol de trasplantaments, que manté el seu lideratge mundial durant 26 anys consecutius gràcies a la generositat dels donants i les seves famílies, a els professionals, a l'ONT, al nostre gran Sistema Nacional de Salut i al compromís ferm i decidit d'aquest Govern per donar vida a qui més ho necessita ".

el 2017 es van realitzar 5.259 trasplantaments d'òrgans, de el es que 3.269 van ser renals, 1.247 hepàtics, 304 cardíacs, 363 pulmonars, 70 de pàncrees i 8 intestinals. A més, en els últims tres anys la taxa de donació per milió de població ha augmentat en un 30%, el que suposa que cada dia sis persones han donat els seus òrgans i s'han realitzat 14 trasplantaments diaris.

A Sobre aquesta qüestió, Montserrat ha assenyalat la nova Estratègia en què està treballant l'ONT, anomenada '50×22' amb què el nou equip de l'organització busca arribar als 50 donants per milió de població i els 5.500 trasplantaments a l'any 2022 "per seguir batent rècords ".

en la presentació d'aquest balanç, la directora de l'ONT, Beatriz Domínguez-Gil, ha subratllat que un de cada cinc òrgans es trasplanten en una comunitat autònoma diferent de la del que procedeix el donant. A això s'afegeix que "la llista d'espera es redueix per a tots els òrgans, excepte per al pàncrees, passant d'un total de 5.480 pacients en finalitzar 2016-4896 a 31 de desembre de 2017. D'ells, 74 són nens". < / p>

a tot això, la directora de l'ONT va destacar l'increment de la donació per mort encefàlica o mort cerebral, mentre que els donants per accident de trànsit se situen en un 4,2%, el percentatge més baix fins ara. Per contra, han baixat els trasplantaments renals de donant viu amb un total de 332 enfront dels 341 de 2016.

Segons aquest balanç, s'accentua l'envelliment progressiu dels donants, ja que el 54,6 % supera els 60 anys, el 30% dels 70 i el 9% dels 80. l'edat màxima d'un donant efectiu està avui dia en els 91 anys. Per comunitats autònomes, les que registren i major creixement en el nombre de donants són, per aquest ordre, la Rioja, el País Valencià, Múrcia i Balears.