Quantcast

El dèficit centra les crítiques de l'oposició en el debat a la totalitat del pressupost

El Consell General ha començat aquest dijous al matí el debat a la totalitat del pressupost del 2018, enmig de la polèmica per la nova reorganització del grup mixt i amb una baixa destacada, el que podria ser el nou president del grup, Josep Pintat. El debat ha començat amb les intervencions de Pere López (PS), Carles Naudi (UL+CC) i Jordi Gallardo (Ld'A), que han defensat cadascun d'ells la seva esmena a la totalitat.

Pere López ha dit que el projecte de pressupost no respon a les necessitats reals d'una part de la població i ha acusat el Govern de DA de «clientelisme» i de fer una mala gestió dels fons públics, especialment, segons el conseller del PS, en la construcció de rotondes. Ha dit que «DA governa des de i per una part dels ciutadans». També ha criticat que no hi ha cap actuació en habitatge i s'ha referit a l'augment de l'IPC que incrementarà els lloguers en un 2,6%, així com a la manca d'accions en l'àmbit de les prestacions socials. López ha fet esment a les pensions baixes, a la penalització de les persones que pateixen una malaltia de llarga durada i a la necessitat d'augmentar el salari mínim.

En l'apartat de les xifres, el conseller del PS ha demanat que no s'adjudiqui el projecte de The Cloud pel seu cost, ha criticat la quantitat que es destina en el pressupost a assessoraments (15 milions d'euros) i els 21 milions a la xarxa viària. Finalment, ha subratllat que «amb els vots de menys del 8% de la població, DA governa amb majoria i tenen una manera de fer política de mal gust cap a una part de la població».

Per la seva banda, el conseller d'UL+CC, Carles Naudi, ha fet els seus càlculs i ha advertit que el dèficit es doblarà l'any 2018, arribant als 50 milions d'euros. El parlamentari s'ha preguntat com s'afrontarà el pagament d'aquest deute, sobretot dels interessos, sense haver de retallar el pressupost en tots els àmbits. Naudi ha insistit, com ja va fer durant la presentació de l'esmena a la totalitat al pressupost i les esmenes a l'articulat davant la premsa, que «no hi ha marge de maniobra».

En general, el conseller del grup mixt ha argumentat que en el projecte de pressupost del 2018 presentat pel Govern «falten reformes, impuls real a la inversió estrangera, acompanyament a l'empresari, i un marc legal consolidat que doni confiança». «Falta empenta econòmica. On són els estímuls fiscals' El que vostès volen és augmentar la pressió fiscal!», ha afegit. En general, Naudi ha insistit en la manca de contenció de la despesa i de l'endeutament de l'Estat.

De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, considera que el projecte de llei de pressupost demostra «desgast, cansament i falta de lideratge», i l'ha qualificat de «clarament preelectoral». Gallardo creu que el text no aporta noves propostes i que es continua en la línia de generar dèficit i endeutament, i ha lamentat que malgrat que des del 2011 els ingressos han augmentat en 138 milions d'euros, el Govern no ha pogut equilibrar els comptes i, a més, «presenten el dèficit com a èxit».

El president del grup liberal ha criticat que es recapti més per IRPF que per impost de societats, lamentant que es carregui fiscalment la renda dels treballadors i que, en canvi, la recuperació econòmica no tingui efecte en el sector empresarial. Pel que fa a la despesa de personal, ha qualificat d'escandalós que es creïn 30 noves places a l'administració «enmig del debat de la reforma de la funció pública que retalla drets econòmics dels treballadors», i ha suggerit que es podria tractar de «clientelisme polític per la via de contractacions». Quant a les despeses de funcionament, ha criticat que per una banda «expliquen que no poden complir amb la regla d'or i per l'altra han perdut el control de la despesa, i això no s'aguanta». Finalment, ha lamentat que la despesa d'inversió vagi a la baixa, de manera que s'està incomplint una promesa electoral.